Novi uspjeh stručnjaka riječkog KBC-a, koristili i 3D printer

U Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju riječkog KBC-a – prvi put u Hrvatskoj izvedena je operacija produženja kosti donje čeljusti. Rezultat je to truda njihova multidisciplinarnog tima kirurga, ortodonata, radiologa, koji su za taj zahvat iskoristili i 3D printere.

Osteogenetska distrakcija složena je terapija proširenja čeljusti kada je ona deformirana i pacijent ima ozbiljnih poremećaja u izgledu, govoru, disanju i jedenju. No ova je operacija jedinstvena jer se upotrebljavaju individualizirane naprave za proširenje kostiju čeljusti.

– Zahvat se mora pripremiti tako da se prvo stavi ortodontski aparat, da se zubi poslože u čeljusti najidealnije što može biti. Zatim maksilofacijalni kirurg pomiče čeljust operativnim zahvatom i nakon toga se aparatom postigne fino uštimavanje zagriza, kazala je dr. sc. Barbara Mady Maričić.

Prema riječima prof. dr. sc. Roberta Cerovića, predstojnika Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju, u KBC-u Rijeka rade ovakve operacije gotovo svaki tjedan, što je oko 50 pacijenata godišnje.

Složen je to, dugotrajan i multidisiplinaran zahvat, softverski pripremljen, pa tijekom operacije nema neugodnih iznenađenja. Sada, uporabom individualiziranih distraktora, riječki KBC zakoračio je na najvišu stepenicu maksilofacijalne kirugije, piše HRT.

Facebook Komentari