Anatomske promjene: Ljudima na lubanji i vratu rastu koštane izrasline, a krivac bi za to mogao biti mobitel

Čini se da sati koje provodimo zureći u pametne telefona mijenjaju našu fizionomiju. Naime, nekim se ljudima, osobito mladima, u tijelu razvijaju koščati šiljci iznad vrata

Izbočena koštana lubanja, poznata kao vanjska okcipitalna izbočina, ponekad je tako velika da je možete osjetiti pritiskom prstiju na dnu lubanje, piše Tportal.

‘Bio sam kliničar 20 godina i posljednjih desetak godina otkrivam sve više pacijenata s tom izraslinom na lubanji’, upozorio je David Shahar, australski znanstvenik sa Sveučilišta Sunshine Coast, u razgovoru za BBC. Uzročno-posljedična veza zasad nije identificirana, ali moguće je da izraslina nastaje neprestanim savijanjem vrata pod neugodnim kutovima kako bi vidjelo što se zbiva na ekranu pametnih telefona.

Ljudska glava teži gotovo pet kilograma pa svako naginjanje naprijed prilično napreže vrat. Da budemo precizniji, napreže se šija, stražnji dio vrata, od kvrge zatiljne, odnosno okcipitalne kosti, do izbočine koju čini šiljasti nastavak sedmog vratnog kralješka.

Snažni mišići toga područja uspravljaju glavu i naginju je natrag. Od učestalog naginjanja glave, smatraju stručnjaci, nastaje i takozvani tekstualni vrat.

Tekstualni vrat, text neck, može povećati pritisak na mjesto na kojem se vratni mišići dodiruju s lubanjom, a tijelo vjerojatno reagira izgradnjom nove kosti, što pak rezultira šiljastom kvrgom, rekao je Shahar za BBC. Tako se težina raspoređuje na veću površinu.

Facebook Komentari