Oceani Jupiterovog mjeseca Europe su slani – a možda i pogodni za život

Znanstvenici već neko vrijeme pretražuju Sunčev sustav u potrazi za izvanzemaljskim životom. Jupiterovi mjeseci zasad su se pokazali kao najbolji kandidati, pri čemu se posebno ističe mjesec Europa.

Jupiterov mjesec Europa je slan. Površina tog zaleđenog mjeseca sadrži natrijev klorid, odnosno kuhinjsku sol. Znanstvenici su slanost otkrili ranije, ali se pretpostavljalo da je riječ o sulfatima, koji su nastali interakcijom sumporne kiseline i drugih spojeva, piše New Scientist.

Znanstvenica Samantha Trumbo,sa sveučilišta California Institute of Technology, i njezini kolege koristili su svemirski teleskop Hubble da bi proučili procese na površini Europe. Pronašli su znakove natrijevog klorida, odnosno kuhinjske soli. Sol, u kombinaciji s radijacijom, ujedno je odgovorna za žućkastu boju Jupiterovog mjeseca.

Najviše natrijevog klorida primijetili su na području naziva Tara Regio. Riječ je o području za koje znanstvenici smatraju da je oblikovano vodom koja prodire iz oceana koji se nalazi ispod površine ledenog mjeseca. To znači da površinska sol zapravo potječe iz podzemlja Europe, ukazujući pritom na sastav skrivenog oceana.

“Ako su podzemni oceani puni natrijevog klorida, to znači da nalikuju našim oceanima. Kada bismo polizali sol s površine Europe, vjerojatno bi bila slana i imala poznat okus“, smatra Trumbo.

Znanstvenici to smatraju dobrim znakom u kontekstu života, Ako je ocean skriven ispod zaleđene površine Europe slan i sličan našim oceanima, mogao bi biti pogodan za razvoj života kakvog poznajemo, prenosi N1.

Facebook Komentari