Veliki udarac za Huawei i sve njegove korisnike u Europi, Google mu je otkazao suradnju

Google Alphabet Inc je obustavio poslovanje s Huaweijem oko prijenosa hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih koji su javno dostupni putem licenciranja otvorenog koda, rekao je izvor upoznat s tim problemom u nedjelju za Reuters.

Taj bi potez mogao otežati poslovanje tvrtke Huawei za pametne telefone izvan Kine jer će tehnološki div odmah izgubiti pristup ažuriranjima Googleovog operativnog sustava Android. Sljedeća verzija Android pametnih telefona također će izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući Google Play Store, Gmail i YouTube aplikacije.

“Huawei će moći koristiti samo javnu verziju Androida i neće moći dobiti pristup Googleovim vlasničkim aplikacijama i uslugama”, rekao je izvor.

Trumpova administracija u četvrtak je uvrstila Huawei Technologies Co Ltd na crnu listu trgovine, donoseći ograničenja koja će kompaniji učiniti izuzetno teškim poslovanje s američkim partnerima.

U petak je američko ministarstvo trgovine priopćilo da razmatra smanjenje ograničenja za Huawei kako bi “spriječilo prekid postojećih mrežnih operacija i opreme”. U nedjelju nije bilo jasno je li to utjecalo na pristup Huawei-a mobilnom softveru.

U kojoj mjeri će Huawei biti pogođen crnom listom američke vlade još nije poznato. Stručnjaci tvrtke Chip sumnjaju u sposobnost Huaweija da nastavi s radom bez američke pomoći.

Pojedinosti o određenim uslugama na koje je utjecala suspenzija još uvijek se interno raspravljaju u Googleu, navodi izvor. Odvjetnici Huaweija također proučavaju utjecaj crne liste, izjavio je u petak glasnogovornik Huaweija. Huawei nije zasad dostupan za daljnje komentare.

Predstavnici Ministarstva trgovine SAD-a također nisu imali komentar.

POPULARNE APLIKACIJE

Huawei će i dalje imati pristup inačici operativnog sustava Android dostupnoj putem open source licence, poznate kao Android Open Source Project (AOSP), koja je besplatno dostupna svima koji ga žele koristiti. U svijetu postoji oko 2,5 milijarde aktivnih Android uređaja.

No, Google će prestati pružati Huaweiju pristup, tehničku podršku i suradnju koja uključuje njegove vlasničke aplikacije i usluge u budućnosti, rekao je izvor.

Huawei je posljednjih nekoliko godina pripremao plan za nepredviđene okolnosti, razvijajući vlastitu tehnologiju u slučaju da bude blokiran u korištenju Androida. Neke od tih tehnologija već se koriste u proizvodima koji se prodaju u Kini, kažu u tvrtki.

Popularne Googleove aplikacije kao što su Gmail, YouTube i preglednik Chrome koje su dostupne putem Googleove trgovine nestat će iz budućih uređaja tvrtke Huawei jer te usluge nisu pokrivene licencom otvorenog koda i zahtijevaju komercijalni ugovor s Googleom.

No, korisnici postojećih Huawei uređaja koji imaju pristup Google Play trgovini i dalje će moći preuzeti ažuriranja aplikacija koje pruža Google. Aplikacije kao što je Gmail ažuriraju se putem trgovine, za razliku od ažuriranja operativnog sustava kojima se obično bave proizvođači telefona i telekom operateri, na što bi crna lista mogla utjecati, rekao je izvor.

Očekuje se da će utjecaj biti minimalan na kineskom tržištu. Većina Googleovih mobilnih aplikacija zabranjena je u Kini, gdje alternative nude domaći konkurenti kao što su Tencent i Baidu.

Huaweiovo europsko poslovanje moglo bi biti pogođeno jer Huawei licencira ove usluge od Googlea u Europi.

“Imati te aplikacije ključno je za proizvođače pametnih telefona da ostanu konkurentni u regijama kao što je Europa”, rekao je Geoff Blaber, potpredsjednik istraživanja CCS Insight.

Facebook Komentari