VIDEO Istraživač srušio rekord najdubljeg zarona u povijesti, 10.927 metara, evo što je snimio u Marijanskoj brazdi

Američki istraživač Victor Vescovo srušio je rekord najdubljeg zarona u povijesti. Spustio se gotovo 11 kilometara (točnije 10.927 metara) u Marijansku brazdu, najdublju brazdu na svijetu. Čak četiri sata je istraživao morsko dno u mini podmornici, a osim čudesnih živih bića kakva se na manjim dubinama ne mogu vidjeti, pronašao je i – plastiku! Plastična vrećica i šuškavi omoti bombona ležali su na dnu najdublje brazde na Zemlji.

Ovo je treći put da su se ljudi uopće spustili na ovakve ekstremne dubine. Prvi su dno Marijanske brazde dotaknuli američki mornarički narednik Don Walsh i švicarski inženjer Jacques Piccard 1960. Filmski redatelj James Cameron zaronio je sam pola stoljeća kasnije, 2012. godine, u zelenoj podmornici. Treći i posljednji zaron Victora Vescova zasad je i najdublji. Srušio je rekord za 11 metara, prenosi Jutarnji.

Tijekom ekspedicije Vescovo se s timom na dno Marijanske brazde spuštao sveukupno pet puta, a aktivirali su i robotske istraživače, piše BBC.

– Ne mogu ni opisati koliko smo uzbuđeni zbog ovoga što smo postigli. Ova podmornica i njezin matični brod, zajedno s nevjerojatno talentiranim istraživačkim timom, odveli su morsku tehnologiju na nove razine – rekao je Vescovo. S broda je sve promatrao i prvi posjetitelj Marijanske brazde, Don Walsh.

Premda se točni rezultati istraživanja tek moraju definirati, stručnjaci smatraju da su otkrili četiri nove vrste rakova amfipoda, novu vrstu zvjezdana (Echiura) na dubini od 7.000 m i ribu iz porodice Liparidae na 8.000 m. Uzeli su uzorke s morskog dna za daljnja istraživanja, a čak i ondje, na 11 kilometara dubine, bio je očit ljudski utjecaj na prirodu. Plastika nikad do sad nije pronađen na ovakvim dubinama.

Zaron u Marijansku brazdu samo je jedan od pet ove ekspedicije Five Deeps koja će pokušati dosegnuti pet najdubljih točki na planetu u pet oceana. Već su se spustili u Portorikansku brazdu u Atlantskom oceanu (8.376 m), Južnosandwichsku brazdu u Južnom polarnom oceanu (7.433 m) i Sundsku brazdu u Indijskom oceanu (7.192 m). Posljednji izazov bit će im spustiti se do Molloy Deep, najdublje točke Sjevernog ledenog mora, odnosno Arktičkog oceana (5.608 m), a ta je avantura najavljena za kolovoz ove godine.

Ekspediciju Five Deeps prate kamere pa će svi njihovi pothvati biti objedinjeni u dokumentarnom fillmu za Discovery Channel.

Facebook Komentari