Hrvatski liječnici prvi u svijetu obavili operaciju oka revolucionarnom tehnologijom koju su sami izumili

Hrvatski liječnici još jednom su pokazali kako su ispred svog vremena. Oftalmolozi Klinike očne bolesti Kliničke bolnice Sveti duh operiraju najmodernijom tehnologijom koju su sami izumili. Na operaciji oka jutros je bila i ekipa Nove TV.

3D naočale liječnici u svom poslu koriste već neko vrijeme, no širokokutna 3D tehnologija operacije oka velika je novost. I to novost koja dolazi iz Hrvatske.

”Ne moram više zauzeti određeni kut kao što je dosadašnja tehnologija tražila za gledanja tog dijela, nego praktički iz kuta koji meni odgovara mogu gledati projekciju koja se tamo nalazi”, objašnjava liječnik dok je obavljao operaciju.

Svi zahvati koje ovi oftalmolozi obavljaju na oku sada se na ekranu vide još jasnije i iz svih kuteva.
To je omogućio mladi specijalizant bolnice Sveti Duh koji je unaprijedio postojeću tehnologiju.

”Dobili smo jedan 3D sustav na probu među prvima i primijetili smo da je slika jako lijepa, da je jedna super stvar i nažalost u rubovima te slike i ovisno o rotaciji glave operatera i promatrača, slika se krene malo raspadati. Onda smo razmišljali što bi mogli napraviti da to malo popravimo”, rekao je dr. Benedict Rak.

”Radi se o inovativnoj tehnologiji koja omogućuje operateru da u realnom vremenu prati i u 3D šriokokutnom sustavu prikaza operacije i pokazuje istovremeno mogućnost da se na mikroskopu ukoliko postoji potreba kao standardnoj klasičnoj tehnologiji prati tijek operacije. Ustvari iz bilo kojeg dijela sale, iz bilo kojeg kuta imamo jako dobru sliku 3D prikaza”, rekao je dr. Damir Bosnar.

Novost je i da, osim tima u operacijskoj dvorani, operaciju u realnom vremenu mogu gledati i zainteresirani izvan nje. ”Operater može biti opušten, kroz naočale prati 3D situaciju, a i kolege koji su zainteresirani mogu pratiti operaciju što je važno zbog pitanja edukacije”, rekao je dr. Bosnar, voditelj dnevne bolnice.

”Operater može imati ekran, pa auditorij može imati taj prekrasni srebrni veliki ekran za sliku. Možemo bez problema sliku udaljeno slati u neke druge centre”, kaže Rak.

Pacijenti koji su u njihovim rukama zadovoljni su i ponosni na svoje liječnike. Svojim uspjehom hrvatski će se oftalmolozi pohvaliti američkim, austrijskim i kolegama iz regije. Novu tehnologiju prezentirat će sutra i prekosutra na međunarodnom kongresu, piše Nova TV.

Facebook Komentari