19.2 C
Zagreb
Naslovnica Tech Nacionalna akcija Hrvatska pamet provodi se već pet godina

Nacionalna akcija Hrvatska pamet provodi se već pet godina

Nacionalna akcija Hrvatska pamet provodi se već pet godina. Riječ je o natjecanju studentskih razvojnih projekata, a oni najbolji uvijek budu i nagrađeni. Upravo ta nagrada mnoge je ohrabrila i omogućila im da pokrenu vlastiti posao i ostanu u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj Osijek zovu Silicijskom dolinom zbog vrlo naprednog računalnog sektora u kojemu je zaposleno mnoštvo mladih stručnjaka. Svi oni objedinjeni su u Osijek Software Cityju koji zbog potreba za kadrom surađuje s osječkim Sveučilištem.

– Zadržavamo ih s dobrim uvjetima, s plaćama, studenti sa stipendijama, djelatnike s benefitima, što više godišnjeg, dodatne bonuse, fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće. Sve što zapravo nude europske firme, nudimo i mi u Osijeku, kaže Ivan Jurlina, predsjednik Udruge Osijek Software City.

Dario Mužević mladi je osječki liječnik koji se vratio u Hrvatsku. Najveći problem je, kaže, nepostojeći sustav vrijednosti zbog čega mnogi napuštaju Hrvatsku. Za trud i rad treba biti nagrađen, kaže. Napominje kako je jako važno otići na vanjsko tržište kao profesionalac, steći određena znanja i iskustva i vjeruje da njegov primjer neće u konačnici biti izoliran te da svi teže da se jednom i vrate.

A da i ne odu iz Hrvatske cilj je akcije Hrvatska pamet Hrvatskoj – na nacionalnoj razini, u suradnji sa šest sveučilišta, na svim znanstvenim područjima. Neki od tih projekata su stvarno i realizirani, neki su studenti na temelju tih projekata pokrenuli svoje poslove i uspijevaju opstati, razvijaju uspješan posao i zapošljavaju ljude, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike