Internet ucjenjivačima Hrvati platili više od 80 tisuća eura, nasilje na internetu je svakodnevna pojava

Samo prošle godine Hrvati su ucjenjivačima na internetu uplatili više od 80 tisuća eura. Mi smo osma od 45 zemalja po zlostavljanju na internetu. Nasilje na internetu svakodnevna je pojava – žrtvom može postati svatko, a počinitelja je teško pronaći.

”Hakirali smo Vaš račun. Imamo Vaše dokumente, kontakte, fotografije”, ovo je samo dio sadržaja koji je Danijela nedavno primila putem maila.

”Traže za to uplatu u vrijednosti od 1000 dolara na neki račun i daje ultimatum rok od 48 sati da se uplata izvrši”, kaže Danijela.

No, poslušala je savjet stručnjaka i novac nije uplatila. Ništa se nije dogodilo. ”Uvijek se bojimo da ne bi ostali bez nekih podataka, činjenica je da svi imamo praktički cijeli svoj život što na računalu, lozinke iz banke, i od svakud”, rekla je Danijela.

Upravo zbog straha brojni pristaju na uvjete ucjenjivača. ”2018. prema podacima s kojima raspolažemo uplaćeno je oko 80, možda malo više tisuća eura u Hrvatskoj po pitanju internet ucjena. Međutim, taj broj prema nekim našim saznanjima penje se i preko 400.000 eura”, kaže Dalibor.

Internetsko nasilje

Ucjene, prijetnje, omalovažavanje, pogrdne riječi – i to sve na internetu. Dostupno širokim masama i trajno vidljivo. Kiberbuling, digitalno, virtualno, kibernetičko, kako god ga zvali – nasilje.

”Jedna vrsta novog nasilja koje se može događati 24 sata dnevno sedam dana u tjednu i dijete, odnosno bilo koja osoba može bit non stop izložena tome”, rekla je dr, Mišela Žehaček Živković iz HZJZ-a.

Identitet počinitelja stoga nije lako otkriti. Posebno je to opasno za najmlađe na internetu. Istraživanje provedeno među učenicima od 11, 13 i 15 godina pokazalo je zabrinjavajuću situaciju. Hrvatska je osma od 45 zemalja po cyberbullingu.

Saznanja o zlostavljanju putem interneta građani mogu prijaviti aplikacijom Red Button na stranici MUP-a. Tijekom prošle godine putem te aplikacije zaprimljeno je 100 uglavnom anonimnih prijava.

Ovakva se situacija može dogoditi svakome. Važno je – ne odgovarati na sumnjive poruke, ne uplaćivati novac neprovjerenim izvorima i obvezno prijaviti zlostavljanje na Internetu, prenosi dnevnik.hr.

Share This Article