Ministarstva počela s objavom oglasa za „osobe“ u ministarskim kabinetima

Nakon što je Ustavni sud RH neustavnim proglasio rješenje Milanovićeve vlade po kojem su u ministarskim kabinetima za vrijeme trajanja njihovih mandata zapošljavani tzv. revolving door službenici, prvenstveno iz razloga što je njihovo zapošljavanje provođeno na netransparentan i većini građana nedostupan način, Vlada Andreja Plenkovića dosjetila se jadu i „osobe“, kako se zovu novi zaposlenici ministarskih kabineta, počela tražiti putem oglasa, piše SDLSN.

„Osobe“ u ministarskim kabinetima nisu službenici već radnici na određeno vrijeme, na koje se primjenjuje Zakon o radu, a ne Zakon o državnim službenicima, iz razloga što one ne „službuju“ nego „rade“ u državnim tijelima.

Naime, nedavno usvojeni Zakon o sustavu državne uprave, pored javnosti već poznatih državnih službenika i namještenika, uveo je novu kategoriju zaposlenika, odnosno „druge osobe koje na temelju oglasa imenuje te razrješuje ministar odlukom“, a koje obavljaju za državu važne „poslove podrške ministru u provedbi utvrđene politike Vlade“, a takvi poslovi odnose se „na savjetovanje, strateško planiranje, suradnju s medijima te pružanje pomoći za obavljanje navedenih poslova“.

Njihova uloga usporediva je s onom koju imaju osobni asistenti učenika u nastavi, samo što se u slučaju ministara ne radi o osobama s poteškoćama u savladavanju nastavnog programa, već državnim dužnosnicima koji bi uz njihovu podršku trebali postati superjunaci koji s lakoćom postižu zacrtane programske ciljeve Vlade.

Prvi oglas za zapošljavanje tri osobe koje bi trebale pružati podršku ministru uprave i lokalne samouprave objavljen je u dnevnom tisku i u Narodnim novinama, a „osobe“ koje se vide u ulozi „podrške ministru u provedbi utvrđene politike Vlade“, svoju podobnost za obavljanje ovih pomalo fluidnih, ali svakako vrlo odgovornih poslova, osim svojim obrazovanjem, trebaju dokazati i motivacijskim pismom u kojem će detaljno razložiti svoj doživljaj podrške koju bi pružali ministrima na njihovom putu do kraja ovog i osvajanja novoga mandata.

Oglas je otvoren do 15. travnja, a prvim „osobama“ na radu u kabinetu ministra želimo puno uspjeha u radu za opće dobro naših ministara i svih nas čija sudbina ovisi o njihovoj izvedbi, piše Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

Facebook Komentari