Što nam donosi novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja

Ad

U gradovima je sve veći problem svjetlosno onečišćenje. Primjerice, mnogima – smetaju svijetleće reklame. Zbog njih ne mogu mirno spavati. Sve bi se to trebalo regulirati zakonskim izmjenama koje na snagu stupaju 1. travnja. No struka je iznimno kritična. Tvrde da će to biti najrigorozniji zakon u svijetu.

– Ovo je prestrašno, ja više ne znam kak izgleda mrak i kak noć izgleda uopće -žali se gospođa Matošević jer zbog svijetleće reklame u njezinu stanu svijetli kao u disko klubu. Ne može spavati, uznemirava je svjetlo, blješći.

– Ovakva svjetlost narušava bioritam i zdravlje čovjeka. Radi se o kliničkim bolestima, osim onih psiholoških nekakvih nesanica i psihosomatskih koje su posljedica toga. Tu su još istraživanja koja govore u prilog toga da bi moglo biti i utjecaja na razvoj malignih bolesti, imunoloških bolesti – kaže mr. sc. Dobrica Rončević iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Kada se reklamama pridoda 115 tisuća uličnih svjetiljki, Zagreb se pretvara u grad bez mraka. Posljednjih 6 godina resornom ministarstvu stiglo je 55 pritužbi zbog reklama i javne rasvjete.

Po riječima Borisa Štromara, dpredsjednika Udruge za zaštitu noćnog neba, usporedimo li količinu rasvjete, odnosno energije koja se troši po osobi po stanovniku u Zagrebu, trošimo tri puta više nego recimo u Beču ili u čak Berlinu.

Mijenja se to izmjenom zakona. U društvu za rasvjetu uvjereni su da će biti velikih problema u primjeni, kako kažu, najrigoroznijeg zakona u svijetu.

– Želimo li recimo osvjetliti neki most ispod kojeg teče rijeka, bit će zabranjeno, želimo li osvijetliti neki put koji ide uz more ili cestu koja ide uz more, bit će zabranjeno, spomenici će imati iznimno veliki problem – kaže Slavko Krajcar, predsjednik Hrvatskog društva za rasvjeta.

Tako bi primjerice, tvrde, dubrovačke zidine, pulska Arena ili Trg svetog Marka mogli biti u mraku.

Kazne će biti vrlo ozbiljne. A o njima će brigu voditi komunalni redari i inspekcije. No, da bi Zakon zaživio, nužno je donijeti Pravilnik koji će regulirati zone, jačinu te način osvjetljenja, piše HRT.

Facebook Komentari