Rijeke i jezera: Znanstvenici sve bliže odgovora ima li na Marsu života

Znanstvenici su godinama nagađali da se na Marsovoj površini (ili ispod nje) skrivaju tragovi koji bi mogli dati odgovor na pitanje – je li na Marsu ikad bilo života?

Nova studija koju su objavili znanstvenici Europske svemirske agencije otkriva kako su se ispod Marsove površine, nekad, nalazila podzemna jezera s vodom. Osim toga, u pet jezera bilo je i minerala koji su ključni za razvoj života kao što su glina, silikati i ugljici.

Znanstvenici su, zahvaljujući podacima ESA-ine Mars Express letjelice, otkrili kako je Mars na svom početku zapravo bio vodeni planet. No kako se klima mijenjala, tako se voda s površine povukla u podzemlje.

Istražili su 4000 metara duboke kratere na čijem dnu su pronašli značajke koje nastaju samo u prisutnosti vode.

Pratili smo tu vodu u našoj studiji i pronašli prve geološke dokaze planetarnog sustava podzemnih voda na Marsu, rekao je jedan od autora studije Francesco Salese.

Procjenjuje se da su podzemna jezera nastala prije otprilike 3,5 milijardi godina, a vjerojatno su bila povezana s oceanom na Marsovoj površini.

Iako znanstvenici još nisu pronašli konkretne dokaze da je postojao život na Marsu, čini se da su im sve bliže, prenosi Zimo.

Facebook Komentari