Sport science, prof. Čular: Čovjek je stroj za kretanje, no ako se ne kreće propada

Profesor doktor znanosti Dražen Čular voditelj je brojnih znanstvenih istraživačkih projekata, autor znanstvenih radova te sveučilišnih udžbenika. Sudjeluje na međunarodnim znanstvenim i stručnim kongresima i skupovima. Obnaša brojne dužnosti i funkcije te je član različitih stručnih organizacija i tijela.

Sa svojim istraživačkim timom konstruirao je jedinstveni mjerni instrument anaerobnih karakteristika mladih sportaša. Za stručni znanstveni doprinos u kineziološkoj znanosti i promociji kineziologije te za postignute rezultate na Olimpijskim igrama kao i za razvoj borilačkih vještina dobio je vrijedna domaća i inozemna priznanja i nagrade.

– Moderna i suvremena istraživanja su pokazala da je čovjek najsavršeniji stroj na svijetu koji je stvoren za kretanje. Ako se ne kreće – propada. Zbog toga trenutno se mnogi vrhunski znanstvenici bave utjecajem tjelesne aktivnosti na zdravlje – kaže prof. Čular.

Objašnjava da područje kineziologije u sportskoj znanosti naziva se sport science. Prošla su vremena egzotike i vremena kada ste vrhunske sportske rezultate osvajali na entuzijazam. Danas oni koji žele ulagati u sport to ne mogu raditi više bez sportske znanosti.

– Tako smo i mi tražili recept – jednadžbu specifikacija uspješnosti u sportu. Znali smo da što više problema riješimo, moći ćemo s većom preciznošću izdizajnirati i predvidjeti rezultat – kaže.

Čular smatra da je danas svima interesantan rezultat i uspješnost, ja on znanstvenik koji ima nekakav etički pristup svemu tome, mišljenja je da je sport prvenstveno u funkciji zdravlja. Pokazalo se da je samo 1 do 2 posto populacija predodređen za vrhunski sport. Visina, recimo, može biti prag za uopće sudjelovanje u nekom sportu.

– Ako vaše dijete želi igrati košarku, čak i bekovi imaju neku zadanu visinu. Temeljem znanstvenih spoznaja možete napraviti procjenu koliko će dijete biti visoko – to je sport science. Tu je i psihološki moment – da li da se razočara na početku ili da uloži 7-8 godina pa da se na kraju ispostavi da nema ono nešto da bi osvojio olimpijsku medalju – objašnjava.

No, antropološke karakteristike nisu samo motoričke sposobnosti i visina koju vidimo – tu je neka upornost, sportska inteligencija, različite vidove inteligencije, sve ono što čini osobu kao ličnost. Psihološka moć i snaga može ipak biti jako važna u svemu pa tako i u sportu, tumači znanstvenik.

Čular je proučavao i utjecaj veličine države na rezultatsku uspješnost u svjetskim sportovima. Mi kao zemlja smo svjetski fenomen, kaže.

– U Splitu imamo Muzej slave splitskog sporta, često mi dolaze znanstvenici iz Azije, njima je nepojmljivo da su se u jednoj ulici rodili 4 tenisača među 100 najboljih na svijetu. Na taj način smo za svoja znanstvena istraživanja privukli vrhunske znanstvenike, njih interesira uzorak – ono što mi imamo, piše HRT.

Share This Article