Rusi uskoro gase internet, evo i zašto

Rusija razmatra mogućnost da se nakratko isključi s globalnog interneta u sklopu testiranja vlastitog kibernetičkog obrambenog sustava. Navedeno testiranje značilo bi da podaci koje razmjenjuju ruski građani, ruske tvrtke i organizacije, ostaju unutar zemlje, a ne da prolaze kroz međunarodne servere. U tom smislu 2018. godine je predstavljen i nacrt zakona kojim se propisuju potrebne tehničke promjene potrebne za neovisan rad ruskog interneta.

Probno gašenje globalnog interneta u Rusiji trebalo bi se dogoditi prije 1. travnja, prenosi BBC.

Spomenuti nacrt zakona nazvan je Nacionalni program za digitalnu ekonomiju te zahtjeva od ruskih tvrtki za pružanje usluga interneta (ISP) da osiguraju normalno funkcioniranje interneta u slučaju da međunarodna zajednica krene u izolaciju rusije od globalnog interneta.

NATO i saveznici su već zaprijetili Rusiji sankcijama zbog kibernetičkih napada i drugih online ometanja za koje se Rusiju redovito okrivljuje da ih provodi.

Spomenuti zakon traži da se u Rusiji napravi njihova vlastita verzija sustava internetskih adresa (DNS), kako bi internet mogao funkcionirati u slučaju da se Rusiju odsječe od pristupa međunarodnim serverima.

Trenutačno, od 12 organizacija koje nadgledaju root DNS servere, niti jedna se ne nalazi u Rusiji. Međutim, u Rusiji već postoje mnoge kopije core adresa interneta, što sugerira da bi tamo internet i dalje funkcionirao, čak i u slučaju da se pristup globalnom internetu Rusiji u potpunosti zabrani.

Testiranjem bi se provjerilo i preusmjeravanje podataka prema ruterima pod kontrolom vladinih organizacija, koji bi imali zadaću foltrirati promet na način da propuštaju promet unutar Rusije, a odbacuju blo kakav online promet izvan granica te zemlje.

Slično kao i u Kini, na ovaj potez se u međunarodnoj zajednici gleda kao na uvođenje sustava masovne cenzure.

Ruski mediji prenose da pružatelji usluga interneta u Rusiji uvelike podržavaju nacrt zakona, no da su podijeljenji oko načina na koji se testiranje treba provesti. Vjeruju da će to prouzročiti velike poremećaje u ruskom online prometu.

Ruska vlada daje i novčanu potporu pružateljima usluga interneta kako bi se to testiranje moglo provesti bez većih problema, prenosi Zimo.

Facebook Komentari