Veliki uspjeh zagrebačkog KBC-a – prva 3D endoskopska operacija u RH

Prvi put u Hrvatskoj – u zagrebačkom KBC – izvedena je 3D endoskopska operacija tumora hipofize. Riječ je o zahvatu koji traži veliku preciznost, operiranje blizu živaca i krvnih žila u iznimno uskom prostoru. 3D tehnologija sve to olakšava. Test su položili i naši stručnjaci koji su u operacijskoj dvorani imali jedan za njih novi instrument.

Zahvaljujući 3D endoskopima debljine 4 milimetra dubinska su tkiva vidljivija, liječnici precizniji.

– Kod ovakvih tumora konkretno tumora hipofize, tumora na bazi lubanje vrlo je bitno da se odredi odnos prema vitalnim strukturama, živcima, krvnim žilama, a 3D endoskopija daje nam treću dimanziju koje nema u klasičnom načinu endoskopskim putem, kazao je Marcel Marjanović Kavanagh.

Tumor hipofize za sat i pol otklonili su kroz nosnice. Za to je ključna suradnja otorinolaringologa, neurokirurga i endokrinologa. Zahvati traju sve kraće, a pacijenti se brže oporavljaju.

Iako im je prvi put, ovaj tim pokazao je da zna i može. I čekaju priliku da rade na bolničkom 3D endoskopu, jer danas su operirali na posuđenoj opremi koja stoji 100 000 eura., piše HRT.

Facebook Komentari