Njemački političari na najvećem udaru hakera u povijesti, ukradeni su milijuni povjerljivih podataka

Bundestag, stranke, bendovi, moderatori i novinari postali su, prema informacijama BILD-a, žrtve masovnog hakerskog napada i najvećeg curenja podataka u njemačkoj povijesti.

Tisuće podataka s vrlo osobnim podacima objavljeno je na internetu. Tko je ukrao podatke, još uvijek nije jasno.

Jedno je sigurno: napadi su trajali do kraja listopada 2018. godine. Međutim, kada su počeli, još uvijek je nejasno.

Pogođeni su parlamentarne skupine CDU / CSU, SPD, Zeleni, Ljevica i FDP. Podaci AfD-a još nisu objavljeni. Osim toga, postoje podaci iz sjedišta stranke, parlamenta EU, državnih i okružnih udruženja CDU, CSU, SPD, Zeleni, Ljevice i FDP.

Glavni tajnik SPD-a Lars Klingbeil rekao je BILD-u: “Nadležna tijela moraju se brzo razjasniti. Sve strane zastupljene u Bundestagu, osim AfD-a, očito su pogođene napadom. Osim toga, mnogi umjetnici i novinari. Moguća politička motivacija ovog napada mora biti razjašnjena. Tko god je odgovoran, zastrašuje političare. To neće uspjeti. Konkurencija između demokratskih stranaka odvija se kroz natjecanje ideja – ne kroz objavljivanje osjetljivih, osobnih podataka.

Cijeli savezni kabinet i kancelarka Angela Merkel pogođeni su hakerskim napadom. Djelomično su objavljeni privatnu e-mailovu i brojevi mobitela, kao i privatne adrese. Čak su i službeni mailovi hakirani, a posljednje se odnosi i na Angelu Merkel.

Na konferenciji za novinare u petak zamjenica glasnogovornice savezne vlade Martina Fietz, rekla je da Merkel nije zabrinuta jer u hakiranim podacima nema nikakvih osjetljivih informacija.

Od stranaka je najteže pogođena Unija, iscurili su podaci 405 članova Bundestaga, Europskog parlamenta i Landtaga objavili su CDU i CSU.

U SPD-u je hakirano 294 političara, 105 u Zelenim, a najmanje – 82 na ljevici i 28 u FDP-u.

Facebook Komentari