VIDEO Računalo aktiviralo kočnicu: Pogledajte kako je Teslin automobil izbjegao sudar

Nakon nekoliko prometnih nesreća s Teslinim automobilima kojima je upravljao autopilot, od kojih je jedna završila sa smrtnim posljedicama, poljuljano je povjerenje u kompaniju i njen softver za upravljanje vozilima. Iako je Elon Musk više puta naglašavao kako nije riječ o pravom autopilotu, već o asistentu u vožnji uz koji je uvijek potrebno imati ruke na volanu, neki vlasnici Teslinih automobila ignoriraju ta upozorenja i upravljanje u potpunosti prepuste računalu.

Ipak, u nekim slučajevima računalo može reagirati bolje od ljudi te na YouTubeu možemo pronaći videozapise sa snimkama iz Teslinih vozila u kojima su nesreće i potencijalne tragedije izbjegnute upravo zahvaljujući računalu koje je na vrijeme “prepoznalo” situaciju i aktiviralo kočnicu.

Jedan od takvih videa ovih se dana širi internetom te je na njemu prikazana situacija iz Atlante snimljena kamerom iz Teslinog automobila 16. prosinca – vlasnik VW-ovog vozila koje je prešlo iz desne u srednju cestovnu traku udario je (čini se) velikom brzinom u automobil ispred sebe. Teslin automobil koji se nalazio iza VW-a uspio je na vrijeme zakočiti, malo je “zaplesao”, ali je izbjegao sudar, nakon čega je zaobišao sudarene automobila i nastavio dalje (vozač nije stao i provjerio ima li ozlijeđenih i treba li im pružiti pomoć).

Kočnicu nije stisnuo vozač, već ju je aktiviralo računalo zahvaljujući opciji automatskog kočenja u hitnim slučajevima (automatic emergency brake – AEB). Opcija je bazirana na ugrađenom radaru koji može vidjeti situaciju dva vozila ispred, odnosno radar može vidjeti što se događa ispred vozila koje se nalazi ispred Tesle. U ovom slučaju radar je primijetio da je vozilo ispred VW-a zakočilo ili se zaustavilo te je aktivirao automatski sustav kočenja prije nego se vozač snašao. Bez radara i automatskog kočenja, gotovo je sigurno da bi Tesla udarila automobil ispred sebe.

Mogućnost praćenja dva automobila ispred Tesle zahvaljujući novoj tehnologiji radarskog procesirana aktivirana je u rujnu 2016. na svim vozilima Muskove kompanije s prvom generacijom autopilota te je ova opcija u više slučajeva spasila vozače Teslinih automobila.

TAGGED:
Share This Article