Razmišljate o kupnji mobitela ili tableta djetetu za Božić? Prestanite, evo zašto

Najpoželjniji, ali i najprodavaniji pokloni i ovog su Božića u cijelom svijetu tableti, pametni telefoni i igraće konzole.

Američki nacionalni institut za zdravlje pokrenuo je najambiciozniju studiju kako takvi uređaji djeluju na mozak djeteta. Studija je obuhvatila 11.000 djevojčica i dječaka, a do sada su dokazali da se kora mozga takve djece stanjuje.

“Sve vaše umne sposobnosti su integrirane u moždanoj kori, ali i svi osjeti. Sve što preko ekrana čujete, vidite… Sve ide u moždanu koru koja to procesira i oni su vidjeli da je to stanjenje, koje se inače događa sa starenjem, da je ono malo preuranjeno kod te djece”, rekao je Ivica Kostović, počasni ravnatelj Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

Znak opreza

Inače se ono događa do 25. godine života. Što ovo preuranjeno stanjivanje znači, ne znaju još ni sami znanstvenici. “Možda su to djeca koja su nadarenija, ali svakako je znak opreza”, kazao je Kostović.

Da s upotrebom ovih uređaja valja biti oprezan, liječnici i znanstvenici odavno su se usaglasili. “Američko društvo pedijatara je zaključilo da prije treće godine malu djecu ne treba izlagati nikakvim tabletama, nikakvim ekranima”, kaže Kostović.

Akademik Kostović usporedio je djecu s mladim stablima. Ona starija možemo izložiti svemu, ali kad je malo treba ga posebno paziti. Naš znanstvenik tvrdi da korištenje treba biti prilagođeno dobi i dozirano. Ne smije se, kaže, zaboraviti i na neke odavno dokazane znanstvene činjenice.

“Preko ekrana se ne mogu razvijati motoričke sposobnosti i vidno praćenje, a da ne govorimo o lošem utjecaju na kretanje”, kaže Kostović.

Čini se da današnja djeca sudjeluju u prirodnom, nekontroliranom eksperimentu koji ne znamo gdje vodi, barem do proljeća kada će veliko američko istraživanje dati znanstveno utemeljene odgovore, piše RTL.

Facebook Komentari