U Hrvatsku možda dolazi globalno poznati proizvođač automobila, radili bi kompletnu proizvodnju

Jedan od vodećih proizvođača automobila u svijetu, južnokorejski Hyundai, razmatra mogućnost pokretanja proizvodnje u Hrvatskoj.

Informacija je to koja je Jutarnjem listu potvrđena iz Vladinih krugova, u kojima kažu da južnokorejski automobilski div pokazuje interes za ulaganjima u našu zemlju i analizira mogućnost investiranja. Razgovori o tome, kažu upućeni, vode se već dva mjeseca.

U ovom trenutku još nije poznato kolika bi bila vrijednost Hyundaijeve investicije u Hrvatskoj. No, list doznaje da bi Hyundai kao lokaciju najvjerojatnije odabrao područje Varaždina, na kojem već postoje tvrtke koje rade za automobilsku industriju, te bi proizvodio gotov proizvod – automobile, a ne samo dijelove.

Ako se južnokorejski automobilski div u konačnici doista odluči na takvu investiciju, ona bi za Hrvatsku bila od velikog značaja jer bi otvorila velik broj novih radnih mjesta, dodatno pospješila izvoz, a zemlju bolje pozicionirala na investicijskom zemljovidu.

Privlačenje automobilske industrije u Hrvatsku jedan je od ciljeva Vlade. Pojedine tvrtke u Hrvatskoj već proizvode dijelove za svjetsku autoindustriju, a Hrvatska ima i proizvodnju električnih automobila. Prema službenim podacima, hrvatska autoindustrija zapošljava 2861 radnika, a prosječna bruto plaća u njoj je 1073 eura. Riječ je o izvozno orijentiranoj industrijskoj grani, čiji je udio u hrvatskom izvozu 4,7 posto.
I Darko Horvat, ministar gospodarstva, na marginama jučerašnjeg Poslovnog foruma “Inovacijama do konkurentnosti”, koji je u zagrebačkom hotelu Westin organiziran u sklopu summita Srednjoeuropske incijative (SEI), organizacije koja okuplja 18 članica, rekao je da je cilj Vlade potaknuti reindustrijalizaciju zemlje.

– U ovom trenutku u Hrvatsku mamimo desetak investitora koji su dosad Hrvatsku zaobilazili – rekao je Horvat i dodao da uglavnom ciljaju ulagače iz automobilske industrije, piše Jutarnji list.

Facebook Komentari