PRIJENOS Bura u Saboru oko Lex Mikulića, Lex Uhljeba ili Lex Fotelje

Sabor raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o Državnom inspektoratu kojim je predviđeno ujedinjavanje poslova iz djelokruga 17 inspekcija unutar osam ministarstava.

Saborski Odbor za zakonodavstvo je predložio Saboru da se o 33 točke koje su danas na raspravi, provede objedinjena rasprava jer su sve vezane uz konačni prijedlog zakona o državnom inspektoratu koji je u drugom čitanju. Sve ostale točke su vezane za minimalne promjene u zakonima, rekao je na početku sjednice potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

SDP-ov Gordan Maras je rekao kako se ne slažu s prijedlogom jer, kako je kazao, ovdje se radi o podređivanju Sabora jednoj stranci, jednoj osobi. ‘Danas bi trebali raspravljati o ‘lex fotelji’, ‘lex Mikuliću’, ‘lex uhljebu’ o jednoj funkciji. Sabor bi trebao 33 zakona objediniti kako bi što prije HDZ stvorio jednu funkciju za svoga člana Andriju Mikulića. To nije interes hrvatskog Sabora i pozivamo vas da raspravimo svaku točku ponaosob i pozivamo vas ako nema vremena pojedinačno, ako nemate danas vremena, pozivam vas da ne radimo stanku 15.12. na mjesec dana već da nastavimo raspravljati o ovim točkama. Nemojte Sabor, najveću instituciju u ovoj zemlji, podređivati HDZ-u, Andriji Mikuliću, ‘lex fotelji’ i ‘lex uhljebu”, rekao je.

Mostov Marko Sladoljev je kazao da se ni oni ne slažu s objedinjenom raspravom jer smatraju da se jednom čovjeku daju faraonske ovlasti, da je zakon napravljen samo zbog jednog čovjeka i građani Zagreba ne smiju biti taoci ove trgovačke koalicije.

Miro Bulj je komentirao Poslovnik, kaže da je napisan tako da u Saboru nije potrebna većina. ‘Poslovnik je donesen, točno prilagođen da radite što hoćete, kako hoćete’, rekao je. Reiner mu je izrekao opomenu uz riječi da ne može interpretirati Poslovnik da li je demokratski ili nije. Zastupnici su počeli glasovati, a Maras je cijelo vrijeme dobacivao i zaradio i drugu opomenu. ‘Dobivate drugu opometu i zabranjujem vam govoriti danas’, rekao mu je Reiner.

Nikola Grmoja je govorio o glasovanju, tražio je da stručne službe Sabora provjere koliko ljudi je prisutno i koliko ih je glasovalo za prijedlog o objedinjenoj raspravi.

Stanku je tražio u ime SDP-a Željko Jovanović. ‘Što ste nervozni? Izglasat ćete. Sve možete što je u interesu HDZ-a’, kazao je. Stanku su još tražili i Živi zid i Most.

Većinom glasova prisutnih zastupnika ipak je odlučeno da će se objedinjeno raspravljati o 33 točke o Državnom inspektoratu. Gordan Maras je nakon stanke predsjedavajućeg Željka Reinera izvijestio da SDP napušta Sabornicu.

Nakon što ga je oporba prozvala da se inspekcije objedinjavaju samo zbog njega Andrija Mikulić je na to odgovorio ispred Sabornice. Smiješno je da pojedini saborski zastupnici zbog čistog politikanstva i populizma žele dovesti raspravu u Saboru do razine koja tu ne spada. Isključivo je u ingerenciji premijera koga će predložiti za glavnog državnog inspektora. Nemojmo prejudicirati, zakon još nije ni donesen, javlja HRT.

Sjednica Sabora:

Facebook Komentari