VIDEO NASA: InSight uspješno sletio na površinu Marsa, erupcija oduševljenja u kontroli leta

NASA-ini znanstvenici sa zebnjom su promatrali svoje ekrane i čekali signal koji bi označio završetak 10 godina dugih priprema slanja letjelice InSight na Mars. I dočekali su ga, nakon sedam minuta straha, erupcijom oduševljenja u kontroli leta, nakon što je potvrđeno da je sonda uspješno sletjela na površinu Marsa.

Samo par minuta nakon prve erupcije oduševljenja uslijedila je i druga, nakon što je u kontrolu leta stigla i prva fotografija koju je InSight poslao s površine Crvenog planeta.

Koliko je cijeli postupak spuštanja letjelice na Mars kompliciran i opasan, već ste mogli čitati.

Nešto prije 21 sat (po hrvatskom vremenu) letjelica je završila svoj 301 milijun milja dugačak let i započela drugi dio svoje misije, ovog puta na površini Marsa.

Letjelica InSight sletjela je u regiju Elysium Planitia koja se nalazi na sjevernoj polutci Marsa, a naziva se još i najveće parkiralište na Marsu. Radi se o vulkanskoj visoravni kojom dominiraju tri štitasta vulkana.

No, InSight će svoje dvogodišnje istraživanje usmjeriti na ono što se skriva ispod površine Marsa – seizmičke valove i temperaturu u unutrašnjosti samog planeta.

Procjenjuje se kako će cijela misija stajati vrtoglavih 850 milijuna dolara. Mala cijena za odgovor na pitanje koje muči cijelu znanstvenu zajednicu – ima li života na Marsu odnosno je li ga ikad bilo, piše Zimo.hr.

Facebook Komentari