Ljubav Plenkovića i Vrdoljaka na kušnji: HNS već pripremio amandmane na Zakon o udomiteljstvu

Ad

Pritisku koalicijskog partnera HNS-a, HDZ zasad ne popušta, pa premijer Andrej Plenković brani Zakon o udomiteljstvu. I vladino rješenje da istospolni partneri – ne mogu biti udomitelji. Ali njihov partner u Vladi, kako doznaje Dnevnik Nove TV, već je pripremio amandmane na zakon!

I u Bruxellesu – premijer o problemima u koaliciji. Zakon o udomiteljstvu, zasad, brani. ”Vlada je uputila prijedlog iza kojeg stoji, hoće li biti još rasprave među članicama parlamentarne većine, eventualnim amandmana u Saboru vidjet ćemo. Mi kao Vlada stojimo iza prijedloga kojeg smo poslali u dva čitanja”, rekao je Plenković.

Dva HNS-ova amandmana na Zakon, koji su i njihovi ministri izglasali na Vladi, sada ga u Saboru žele mijenjati.

Amandmanom, koji smo dobili na uvid, traže da se u zakon dodaju životni ili neformalni životni partneri. Smatraju da im se ograničava udomiteljstvo samo na temelju spolne orijentacije. U HDZ-u, mimo kamera, boje se nove ideološke fronte. I žele izbjeći scenarij s Istanbulskom konvencijom, koja je izazvala trzavice među njima.

Ministar Milan Kujundžić, kojeg se svrstava u desnu struju stranke, za Dnevnik Nove TV kaže da je protiv HNS-ovog zahtjeva: ”Djeca – moje je osobno mišljenje – mogu se odgajati samo u obitelji ili vezi muškarca i žene.” Drugi koalicijski partner, Milan Bandić, poručuje: ”Mi živimo u civiliziranom društvu, mi smo otvoreno društvo i na tom tragu će biti stav Kluba rada i solidarnosti.”

A šef SDP-a Davor Bernardić najavljuje i svoj prijedlog zakona: ”U zadnjih 15 godina je nikad manje djece posvojene. To zvoni na alarm. I zato je za SDP-u važno da sva djeca nađu toplinu obiteljskog doma
i da nitko ne bude diskriminiran.”

Pravobraniteljica za djecu kaže da zakon ima dobrih strana, jer profesionalizira udomiteljstvo. Ali, traži i korak naprijed – i jednaka prava za istospolne životne partnere.

”Ne sumnjamo u to da istospolni parovi mogu mogu pružiti djetetu kvalitetnu skrb, odnosno da kvalitetna skrb nije uvjetovana njihovom spolnom orijentacijom. No, napominje – ključna je stručna procjena svakog slučaja”, rekla je Helena Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

A politička bi mogla biti jasnija za dva dana – kada će o zakonu, koji ih je posvađao, razgovarati koalicijski partneri, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari