Zbog Cambridge Analytice: Maksimalna kazna za Facebook

Ad

Facebookovu godinu u potpunosti su obilježili problemi s privatnosti i krađom podatka poput npr. skandala s Cambridge Analyticom koji, iako je otkriven prije oko pola godina, i dalje dolazi na naplatu Zuckerbergovoj kompaniji. Zbog činjenice da nisu zaštitili privatne podatke korisnika, Zuckerberg i ekipa već su se našli na udaru velikih kritika javnosti, a morali su svjedočiti pred odborima u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Još u srpnju povjerenstvo za informiranje (ICO) iz Velike Britanije obavijestilo je Facebook kako im prijeti maksimalna kazna zbog kršenja privatnosti, a danas je ta kazna službeno potvrđena. Treba napomenuti kako je riječ o kazni koja je donesena prema starim pravilima prije stupanja na snagu GDPR-a i iznosi 500 tisuća funti.

“Kompanija ove veličine i iskustva trebala je bolje znati što se događa i bolje postupiti”, komentirala je povjerenica za informiranje Elizabeth Denham, a iako je riječ o maksimalnoj kazni, Zuckerberg je dobro prošao jer su, nakon uvođenja GDPR-a, kazne puno veće.

Facebook je bez pristanka korisnika dao njihove podatke drugoj kompaniji te je, prilikom donošenja ove kazne, glavna motivacija regulatornih tijela bila poduzeti akcije koje će u budućnosti donijeti značajne promjene u načinu na koji se velike organizacije i internetske kompanije odnose prema privatnim podacima korisnika, prenosi Zimo.hr.

Facebook Komentari