Revolucionarni test u Hrvatskoj: Inovativni koncept farmakogenomskog testiranja u Europi

Američka korporacija One Ome i Specijalna bolnica Sv. Katarina uvode inovativni koncept farmakogenomskog testiranja u Europi. Riječ je o takvom prvom testiranju na prostoru EU-a. O kakvu testiranju je riječ u Studiju 4 govorili su dr. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina, i Morgan Donaldson, članica Uprave One Ome zadužene za međunarodnu suradnju.

Morgan Donaldson potvrdila je kako u Americi više od 2 milijuna hospitaliziranih bolesnika ima neželjene nuspojave nakon uzimanja lijekova. “To je veliki problem ne samo s aspekta lijekova nego i troškova, a to je problem svugdje u svijetu. Teret neželjenih reakcija želimo smanjiti i kod drugih populacija “, dodala je.

“O farmakogenskom testiranju napisane su knjige i knjige. Međutim, nitko do sada nije uspio objediniti ‘panel gena’. Mi paralelno analiziramo 27 gena koji su odgovorni za 111 polimorfizama ili pojedinačnih mutacija koje će u konačnici objasniti mehanizam učinka djelovanja više od 350 lijekova”, kazao je Dragan Primorac. Riječ je o jednom malom testu, koji radite samo jednom u životu, naglasio je Primorac koji je naveo podatak da godišnje u SAD-u zbog neželjenih učinaka lijekova umre 128 tisuća ljudi. A trošak zbrinjavanja posljedica pogrešnog liječenja iznosi 136 milijardi dolara.

“Poenta cijelog testiranja je da nađemo najbolji i najučinkovitiji lijek koji nam može pomoći. Geni koji se testiraju odgovorni su za enzime koji procesuiraju lijekove. Unutar jednog testiranja znate koje lijekove morate izbjegavati cijeli život. Radi se o proizvodu koji nitko nikad nije napravio i koji mijenja paradigmu zdravstva”, rekao je Primorac. Dodao je kako partnerstvom s One Omeom Hrvatska ulazi na tržište EU-a i pokazuje kako Hrvatska može biti predvodnik promjena.

Primorac je iznio i podatak da se u SAD-u godišnje napiše 4,5 milijardi recepata za različite lijekove. Od toga samo 50 posto njih poboljšat će zdravlje pacijenata. Troškovi terapije koja nije optimizirana u zdravstvu u SAD-u je – 500 milijardi dolara godišnje. “Hrvatska bi u zdravstvu mogla napraviti golem iskorak kad bi samo ostvarila uštede od ovog testiranja, koje iznose 15-30 posto”, kazao je Primorac pritom dodajući i ono najbitnije – dobrobit za pacijenta. Na pitanje boji li se neprijatelja Primorac je rekao kako je “farmaceutska industrija postala pametna i svjesna je da nitko ne može zaustaviti proces farmakogenomskog testiranja”. Čak i u nekim lijekovima postoje upute koje testiranje morate napraviti.

“Hrvatski zdravstveni sustav mogao biti biti prvi koji bi počeo uvoditi farmakogenomsko testiranje u Europi i to bi mu dalo svjetsku prepoznatljivost. Osim toga naši pacijenti, nakon godina plaćanja zdravstvenog osiguranja – imaju pravo doznati jednu informaciju – koja će im biti za cijeli život, a to je – koje lijekove mora izbjegavati, a koji i mogu najviše pomoći”, smatra Primorac koji je rekao kako hrvatsko zdravstvo ima golem potencijal.

Share This Article