Lovrinović: Imamo li istarsku grupu Borg?

Ivan Lovrinović, saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku, održao je u Saboru konferenciju za novinare. U uvodnom govoru rekao je da će govoriti o problemima u brodogradnji – u Uljaniku i 3. maju.

“Imamo li istarsku grupu Borg?”, zapitao se Lovrinović. Kada govorimo u Uljaniku, tamo je restrukturiranje provedeno na način da je najkvalitetniji dio te grupe privatiziran prije 20 godina i u teoriji i praksi restrukturiranja, svaka firma koja dopusti izdvajanje najboljeg dijela, to se protivi zdravoj logici, rekao je. Pojasnio je kako je u svijetu poznato da brodogradilišta zbog globalne situacije koja je ponekad negativna, grade i prodaju brodove za kompanije koje prevoze terete i tako čekaju bolje godine, a to u Uljanik grupi nije slučaj, prenosi HRT.

Treba reći da se u takvim slučajevima izdvoje najbolji dijelovi, a problemi se ostavljaju državi, odnosno poreznim obveznicima. To je ta ustaljena praksa u Hrvatskoj koja se provodila u pretvorbi i privatizaciji, a to smo skupo platili bez kontrole namjenskog korištenja novca koji je bio usmjeren prema brodogradilištima, rekao je Lovrinović.

Prozvao je lokalne, regionalne stranke da sada pišu deklaracije, trče po EU i EK i daju ultimativne zahtjeve da se spasi brodogradnja, a pred njihovim vratima su se svi ovi procesi odvijali.

Lovirnović je podsjetio da se brodogradilišta nalaze na najboljim i najskupljim građevinskim lokacijama u Puli, Rijeci, Splitu i razumljivo je da će netko baciti oko na te komapnije. Model je jasan i isproban – zaduži brodogradilište, destabiliziraj poslovanje, jeftino kupi ili dovedi strateškog partnera, iskoristi državne poticaje i pripremi sve da pažljivo rastočiš poduzeće kako bi prodao nekretnine ili na njima gradio turističke objekte, rekao je.

Spomenuo je kako je vlast u Puli pripremila izmjene GUP-a iz kojih se vidi, malo zakamuflirano, da se pripremalo za ovakav scenarij, za ovu verziju restrukturiranja Uljanika gdje bi se išlo u smjeru nekretninskog biznisa.

Rekao je da je u lipnju 2017., kada se počelo komentirati negativne informacije iz Uljanika, ministarstvo financija naložilo nadzor nad poslovanjem Uljanika, odnosno da istraže gdje su se trošila sredstva poreznih obveznika. Izvještaj je trebao biti objavljen u siječnju ove godine, no nikada nije objavljen, nije ugledao svijetlo dana. Vlada nije iznijela ni osnovne nalaze da nas upozna što se tamo događa. Upravo je ova Vlada u siječnju odobrila novih 750 mil. kn nepovratnih sredstava Uljaniku, a da nije priopćila što je otkrio Upravni nazdor, dodao je.

Izvještaj navodno nije poslan u EK, kazao je Lovrinović zapitavši se kakve će biti reakcije kada se stvarno objavi.

Stranka Promijenimo Hrvatsku od premijera Plenkovića i ministra financija zahtijeva da odmah objave rezultate nadzora i da se hitno formira krizni menadžment za Uljanik, ali i krizna skupina stručnjaka za ostala brodogradilišta kako bi se snimila financijska situacija, ali i predložile potrebne mjere jer je riječ o strateškoj grani industrije koju RH ne smije izgubiti, ali ne smije ni ostaviti u ovakvom obliku.

Facebook Komentari