Evo što se događa s cijenama povrća i zašto su skočile

Građani su šokirani cijenama na tržnicama – pojedino povrćem tvrde – dvostruko je skuplje nego donedavno. Kao jedan od razloga nedostatka robe i divljanja cijena navodi se i suša koja je tijekom ljeta poharala pola Europe.

Josip Kakuk, voditelj zagrebačke Zelene tržnice na kojoj uzgajivači prodaju trgovcima svoje povrće, tvrdi kako su cijene ove godina gotovo dva puta veće nego prošle. Cijena paprike je od 6 do 8 kuna, a rajčice od 8 do 9 kuna. Razlog ovako visokih cijena je veliki nedostatak robe od početka rujna. Proizvođači kažu kako je do problema došlo zbog lošeg sjemena koji su neki sijali, neki se žale na bolesti koje su napale baburu, a puno je povrćara i odustalo od proizvodnje i zaorali su svoje nasade nezadovoljni prodajnom cijenom”, kazao je Kauk za HRT.

Njegove navode potvrđuje i Hrvoje Grgurić, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača povrća.

“Dio proizvođača požalio mi se kako na našem tržištu nisu mogli pronaći dovoljno kvalitetnih preparata za zaštitu paprike. Proizvodnja je smanjena i dijelom zbog problema s nedostatkom radne snage za rad oko povrća, a od sadnje većih količina mnogi su odustali jer nemaju stabilnu cijenu koja im garantira isplativost”, kazao je Grgurić.

Kao jedan od razloga nedostatka robe i divljanja cijena navodi se i suša koja je tijekom ljeta poharala pola Europe, pa tako na tržištu Njemačke završavaju brojni viškovi koji bi inače bili prodavani i u Hrvatskoj, ali po manjoj cijeni. Sada se ukazala i prilika za domaće povrćare da izvozom postignu veću cijenu, ali to nažalost mogu samo rijetki, dok ostali nisu u stanju proizvesti ni za pola domaćih potreba.

Glasnogovornik Zagrebačkih tržnica Miroslav Pupić Bakrač kaže kako nitko od odgovornih ne može “niti je to njihov posao utjecati na kretanje cijena na tržnicama koje ovise o ponudi i potražnji”.

Novinar HRT-a provjerio je kakvo je stanje na Dolcu i razgovarao s kumicama. Branka Tretinjak, prodavačica na Dolcu kazala je kako je cijena paprika na tržnicama prošle godine u ovo vrijeme bila oko 15 kuna te da je Dolac jeftiniji od prodajnih centara. Prodavačica Mirjana Ročić također je kazala kako cijene nisu veće, te da ‘zločesti mediji’ dezinformiraju javnost.

Share This Article