Karta napada: Rusi objavili kako je srušen njihov zrakoplov, optužuju Izraelce, a ruski ministar kaže – Nećemo ostaviti bez odgovora akcije izraelske avijacije, zbog kojih su poginuli ruski vojnici

Ruski zrakoplov Il-20 koji je srušen u Siriji obavljao je izviđačke zadatke u zoni deeskalacije u Idlibu, izjavio je ministar obrane Rusije Sergej Šojgu.

„U zoni izvođenja napada, da budemo precizniji, između avijacije Izraela (četiri aviona F-16) i teritorija Sirije, nalazio se naš izviđački avion Il-20 sa 15 članova posade, koji je obavljao zadatke izviđanja u zoni deeskalacije u Idlibu, kako bi odredio lokacije skladištenja i okupljanja bespilotnih letjelica koje iz te zone polijeću i izvode napade na različita područja u Siriji“, objasnio je Šojgu na kolegiju Ministarstva obrane, prenosi Sputnjik.

On je dodao da je nakon incidenta sa Il-20 u Siriji obavijestio izraelskog ministra obrane Avigdora Libermana da Rusija neće ostaviti bez odgovora akcije izraelske avijacije, zbog kojih su poginuli ruski vojnici.

„Danas smo obavijestili izraelske kolege, konkretno, ja sam obavijestio izraelskog ministra obrane, da nećemo ostaviti takve radnje i korake bez odgovora“, informirao je Šojgu kolegij.

Izraelski F-16 izvodili su napad na Siriju pod pokrićem ruskog Il-20, pretpostavljajući da sirijske protuzračne snage neće djelovati u tom pravcu, rekao je ministar obrane.

On je istaknuo da su izraelski lovci izveli napad, upozoravajući na to samo minutu prije napada.

„Točno minutu prije djelovanja izraelska avijacija nas je obavijestila da izvodi napad na objekte na teritoriju Sirije, a onda je i izvela napad“, rekao je Šojgu.

On je istaknuo da je ruski Il-20 srušen „kao rezultat uzvratnih djelovanja sirijskih sustava protuzračne obrane na napad izraelske avijacije“.

Ministarstvo obrane Rusije priopćilo je 17. rujna oko 23 sata da je izgubilo vezu s ruskim zrakoplovom Il-20 koji se vraćao u bazu Hmejmim, a nalazio se na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora.

Ministarstvo je navelo da su otprilike u to vrijeme četiri izraelska lovca F-16 napala sirijske ciljeve u Latakiji. Prema podacima Ministarstva, skrivajući se se iza ruskog, izraelski zrakoplovi su ga stavili na udar sirijskih sustava PVO S-200 i sirijske rakete su ga srušile. Poginulo je 15 ruskih vojnika.

Izraelska vojska priopćila je da će s ruskim vlastima podijeliti sve odgovarajuće informacije kako bi se istražio incident s ruskim Il-20.

Putin o rušenju ruskog zrakoplova i uzvratu Izraelcima: To će biti takvi koraci koje će svi zapamtiti

Facebook Komentari