Marić otkrio: Za neke brodove su jamstva izdana još 2015., a oni nisu ni započeti

Ministar Zdravko Marić izjavio je prije sjednice Vlade u četvrtak kako je Vladi u interesu stabiliziranje javnih financija.

“Hrvatska javnost mora biti upoznata, ali mora znati i da mi naporno radimo da sačuvamo stabilnost i ciljeve koje smo si zadali”, rekao je ministar.

“Zato i idemo u nastavak reforme kako bi građani osjetili benefite stabilizacije javnih financija”, kaže Marić.

Za pitanje o planu restrukturiranja Uljanika rekao je tek kako je upitanju prilično teška tema i kako ne bi ulazio u komentiranje plana restrukturiranja.

“Vrijeme nikad nije saveznik, pogotovo u ovakvim situacijama. Radimo na pronalasku rješenja”, dodao je.

“Što se tiče svih scenarija, ne mogu reći da brodogradnja nije u resoru financija. Mi smo radili simulacije i jučer sam dao najbolji mogući scenarij za ova 4 otkazana broda. Radimo sve moguće izračune i vidim iz evidencije da su neki u visokoj fazi dovršenosti. Za neke su jamstva izdana još 2015., a oni nisu ni započeti”, rekao je ministar dodajući i kako misli da je rješenje koje je u srijedu pronađeno za otkazane brodove dobro.

Otkazani brodovi

Podsjetimo, Uljanik je u ponedjeljak izvijestio da su kupci s 1. rujna otkazali ugovore za četiri novogradnje.

Iz Uljanik Grupe u utorak su izvijestili da je među brodovima čiju je gradnju kupac otkazao i brod na otprilike 70 posto izgrađenosti, te da se s vlasnikom radi na pronalasku rješenja, dok su ostala tri projekta u vrlo niskoj fazi realizacije pa nisu značajniji teret za program restrukturiranja.

Ministar gospodarstva Darko Horvat otkrio je isti dan kako će država preuzeti opterećenje za dva otkazana broda, dok će Uljanik morati vratiti sredstva za druga dva.

“23,6 i 4,6 milijuna eura, koji nekako kao teret Vladi stoje na ova dva broda, pokušat ćemo s vlasnicima anulirati i ta dva broda dovršiti. Za dva broda za koja su uzeta jamstva, čini mi se da su to brodovi pod rednim brojevima 734. i 735., za ta dva druga broda jamstva koja su uzeta, ona su negdje na razini pet milijuna eura, to će Uljanik Grupa jednoga dana morati vratiti”, kazao je ministar Horvat u utorak, javlja N1.

Facebook Komentari