Štromarovo ministarstvo: Suditi određenu mjeru prema reakcijama nekoliko špekulanta, koji ovu mjeru kritiziraju, potpuno je pogrešno

Vezano uz interes građana za mjeru subvencioniranja stambenih kredita, ali i cijene nekretnina, moramo napomenuti kako smo svjesni da je ova mjera za neke mlade obitelji jedini način za rješavanje stambenog pitanja. Svjesni potreba, ali i problema mladih, pomoć pri rješavanju stambenog pitanje shvaćamo kao dužnost i obavezu, kažu u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja.

Valja napomenuti i kako većina građana koji se ovih dana prijavljuju, već od ranije ima potrebu za kupnjom stana ili kuće, ili pak planiraju graditi kuću. Isto tako, od ranije imaju dogovorenu kupnju nekretnine, kao i cijenu. Stoga je neshvatljivo da ljudi koji se godinama bave posredovanjem u prodaji nekretnina isključivo ovu mjeru vide kao jedinog krivca za rast cijena nekretnina, pritom, za razliku od ekonomskih stručnjaka, na uzimaju u obzir niz drugih čimbenika, te samim time i porasta potražnje za nekretninama, posebice u urbanim središtima.

S druge pak strane, da bi mladima omogućili bolje planiranje, ali i da bi pripomogli stabiliziranju, kako tržišta nekretnina, tako i samog građevinskog sektora, išli smo u izmjene Zakona. Tako će se mladi moći javiti za subvencije svake godine do 2020. godine.

Isto tako, moramo podsjetiti da je ova mjera bila jednokratna pa shvaćajući potrebe mladih, išli smo mijenjati Zakon da bi našim građanima ponovo omogućili da se jave za subvencije. Osim toga, rok subvencioniranja produžili smo s četiri na pet godina, a za svako rođeno dijete subvencioniranje se produžuje za još dvije godine.

Suditi određenu mjeru prema reakcijama nekoliko špekulanta koji ovu mjeru kritiziraju, je potpuno pogrešno. Mjera subvencioniranja stambenih kredita je izuzetno uspješna i drugu godinu za redom interes građana i zadovoljstvo onih koji nas svakodnevno zovu to pokazuje.

U Zagrebu, ali i pojedinim dijelovima Hrvatske, posebice tamo gdje je snažno prisutna turistička djelatnost, bilježimo i konstantan rast cijena nekretnina, ali prije svega zbog ponude i potražnje. Država, odnosno ova Vlada i Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja dužni su pomagati građanima, pogotovo mladima koji tek kreću u samostalni život i trebaju zasnovati obitelj. Dužni smo omogućiti im cijene kapitala i nekretnina niže od onih na tržištu, a to i radimo. Kada su cijene nekretnina više od onih u okruženju – onda se posebno moramo uključiti.

U konačnici subvencije, ali i druge mjere stambene politike kao što su gradnja POS stanova imaju u paketu isključivo pozitivne efekte na sve sugrađane.

2320 mladih prošle je godine osiguralo svoj dom zahvaljujući subvencijama, a 250 djece rođene u tim stanovima ili kućama do sada su konkretni životi, brojke koje nepogrešivo govore i zato ćemo, s ovom mjerom nastaviti i dalje, zato smo i donijeli takav Zakon.

I na kraju, ova mjera, koja je dobro planirana temeljem analiza, samo je dokaz da se u Hrvatskoj može voditi dobra politika temeljena na potrebama građana.

Do sad je zaprimljeno 199 zahtjeva. Zaprimanje zahtjeva ide točno kako smo i očekivali. Baš da bi izbjegli gužvu prvi dan prijava, jer za to zaista nema potrebe, građane smo izvijestili kako će potrebna sredstva biti osigurana za sve koji predaju valjanu dokumentaciju te da će natječaj biti otvoren minimalno dva tjedna, a po potrebi i dulje. Prema interesu građana koji su se do sad zanimali za subvencije, očekujemo oko 2000 prijava, stoji u reagiranju Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Facebook Komentari