U20 košarkaši gaze na EP-u, za medalju igraju s domaćinom Njemačkom

U20 reprezentacija Hrvatske i dalje je neporažena na Europskom prvenstvu. Nakon što su u skupini pale Francuska, Ukrajina i Španjolska, a u osmini finala Velika Britanija, izabranici Damira Rajkovića nastavljaju svoj pohod na europskoj sceni svladavši raspoloženu momčad Italije rezultatom 79:68 (23-13, 18-28, 15-17, 23-10).

https://www.youtube.com/watch?v=29sTCxKfilA

Sve do otprilike polovine posljednje četvrtine bila je to utakmica koju ne bismo preporučili Hrvatima ili Talijanima tankih živaca, no za one čija momčad nije bila u borbi za prolazak dalje, to je upravo onakav sportski susret kakav želite gledati. Vodstva su se izmjenjivala, često je dolazilo do izjednačenja, neizvjesnost je ispunjavala veći dio igre, a ulog je bio velik – pobjeda donosi borbu za medalje na Europskom prvenstvu.

5 minuta i 20 sekundi do kraja utakmice na semaforu stoji 63:63. U tim trenucima, pobjedu će izvući momčad koja je fizički spremnija i koja može naći snage za dodatan napor, ali i psihološki stabilnija momčad koja neće pokleknuti nervozi. Nije ni potrebno naglašavati da postoji samo jedan zajednički nazivnik – iskustvo, a do iskustva se može jedino igrom, točnije dovoljnom minutažom u utakmicama adekvatne kvalitete.

Od dvanaestero naših smjelih reprezentativaca, desetoro ih je u prošloj sezoni igralo za klubove HT Premijer lige, a dvoje ih se razvijalo u jednako kvalitetnom HKK Široki Brijeg koji je igrao Ligu za prvaka BiH. Promjenama u sustavu natjecanja u sezoni 2017/18, svi klubovi su u HT Premijer ligu uključeni od njenog početka u listopadu, a ne, kao ranije, da se zbog obaveza u drugim ligama neki klubovi uključuju na proljeće.

Time se povećao broj utakmica i minutaža mladih igrača, napokon je ojačala naša nacionalna, hrvatska liga, a što neposredno dovodi i do uspjeha reprezentacije u kojoj takvi igrači sudjeluju.

Mateo Drežnjak i Mateo Čolak igrali su jednako tako značajne utakmice i pridonosili svojem razvitku i uspjehu reprezentacije u HKK Široki Brijeg iz Bosne i Hercegovine.

Sve su to mladi igrači koji su igrali stožerne uloge u svojim klubovima i nakon odluke iz svibnja 2016. o ukidanju zaštićenog godišta. Pravilo o zaštićenom godištu, sada sa sigurnošću možemo reći, nije polučilo razvojne rezultate, već samo donijelo nepotrebne restrikcije klubovima.

Uspjeh naše reprezentacije, uspjeh je samih igrača, trenera Damira Rajkovića i njegovog stožera, ali i proizvod ojačane nacionalne lige.

Brojke kažu da je najkorisniji igrač u utakmici protiv Italije bio Krešimir Ljubičić s valorizacijom 16, 10 ubačenih poena, 9 skokova i 3 bloka. Toni Perković ubacio je 14 poena uz 5 skokova, 3 asistencije i dvije osvojene lopte. Domagoj Proleta postigao je 12 poena, a Mate Kalajžić i Karlo Uljarević po 11, uz fantastičnu, ali i već standardnu brojku Uljarevićevih asistencija (7).

Najbolji igrač talijanske reprezentacije bio je Tommaso Oxilia s 14 poena, 8 skokova i 3 asistencije.

Polufinalnu utakmicu s nestrpljivošću očekujemo u subotu, 21. srpnja u 20:15 protiv domaće Njemačke, piše HKS.

Share This Article