Nema više skrivanja, američka vojska kombinira umjetnu inteligenciju i strojno učenje kako bi identificirali lice u potpunom mraku

Američka vojska odgovorna je za cijeli niz izuma i tehnologija koje danas koristimo u svakodnevnom životu. Posljednji u nizu kombinira umjetnu inteligenciju i strojno učenje kako bi identificirali lice u potpunom mraku.

Termalne kamere poput Forward looking Infrared, koriste u se u cijelom nizu vojnih vozila kako bi se identificirale osobe i predmeti u mraku. No, ova tehnologija omogućila bi ne samo mogućnost da vojnici prepoznaju radi li se o životinji ili čovjeku, već i da prepoznaju lice te tako utvrde radi li se o običnom prolazniku ili nekome tko im je posebno zanimljiv.

Ova tehnologija omogućava povezivanje između termalne fotografije lica i postojećih podataka o biometriji lica iz baze najtraženijih, pojasnio je Benjamin S. Riggan iz istraživačkog tima Istraživačkog laboratorija američke vojske.

Za razliku od klasičnih kamera koje u uvjetima slabe vidljivosti ne mogu napraviti iskoristivu fotografiju bez dodatnog osvjetljenja, a što bi moglo otkriti položaj vojnika, termalne kamere bilježe toplinu i tako stvaraju fotografije koje do sad nije bilo moguće uspoređivati s klasičnim fotografijama.

Iako su istraživači već dokazali da je ovakav način identifikacije moguć, najavili su njegov daljnji razvoj kako bi se još više unaprijedio.

Kad ova tehnologija jednom uđe u vojnu, a onda i komercijalnu upotrebu, zaista se više nećemo nigdje moći sakriti. Jer termalne kamere “vide” i prepoznaju u potpunom mraku, ali i ako osoba nosi kapu, naočale odnosno bradu, piše Zimo.

Facebook Komentari