VIDEO Krila Oluje iznad Splita; Krstičević na obilježavanju obljetnice 4. gardijske brigade

Polaganjem vijenaca na spomen ploči u Vili Dalmacija u Splitu je, u subotu, 28. travnja 2018., započelo obilježavanje 27. obljetnice 4. gardijske brigade kojoj prisustvuju izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.

Obilježavanje se održava u organizaciji Udruge veterana 4. gardijske brigade, uz potporu Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar–Kitarović.

Program je nastavljen svečanim mimohodom pripadnika Hrvatske vojske, udruga branitelja predvođenim Udrugom veterana 4. gardijske brigade te gostiju svečanosti Marmontovom ulicom prema Rivi. Pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli su pokazni vojno-akrobatski program, a posebnu čestitku 4. gardijskoj brigadi uputilo je i Kulturno umjetničko društvo „Jedinstvo“ iz Splita.

U sklopu programa na splitskoj Rivi, na širem području Obale Hrvatskog narodnog preporoda i Obale Lazareta organiziran je taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga RH. Uz naoružanje Hrvatske kopnene vojske, izložen je i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva OH-58 D Kiowa Warrior koji je na Rivu sletio u petak, 27. travnja 2018, u 12 sati, a u isto vrijeme na obližnji gat doplovio je i brod Hrvatske ratne mornarice.

Izloženo naoružanje razgledao je ministar Krstičević koji je tom prilikom rekao: “Želim čestitati današnji dan svim pripadnicima 4. gardijske brigade, obiteljima naših poginulih, umrlih i nestalih branitelja. Ogromna žrtva je plaćena za današnju slobodu. Svi smo zapamtili riječi našeg ministra Gojka Šuška koji je rekao da Hrvatska vojska ima sedam gardijskih brigada i da su sve dobro ustrojene i obučene, a da je jedna udarna, pobjednička i to je 4. gardijska brigada. Vidite i danas da smo s narodom. Naš narod voli vojsku, a crvena beretka je simbol snage i pobjede u Domovinskom ratu. Hrvatska vojska je trajan jamac mira i sigurnosti u našoj Hrvatskoj”.

Ministar Krstičević se osvrnuo i na činjenicu da je primljen u Američku ratnu školu kopnene vojske. “To je ogromno priznanje za mene, za pobjedničku Hrvatsku vojsku i 22. svibnja na svečanosti u SAD-u, bit ću primljen u Američku ratnu školu kopnene vojske. Fokusiran sam na budućnost, na jačanje sposobnosti Hrvatske vojske. Vidimo da se ogromnom energijom svih vojnika, dočasnika i časnika, zapovjednika, generala i admirala Hrvatska vojska razvija u pravom smjeru i to je naša odgovornost prema budućnosti Hrvatske”, naglasio je Krstičević.

Obljetnicu 4. gardijske brigade svim pripadnicima čestitao je i general Šundov koji se svim građanima Splita zahvalio na velikoj potpori koju je ta brigada imala od početka u tom gradu.

“Ovo je izuzetan dan. Čestitke svakom pripadniku 4. gardijske brigade i zahvala svim poginulim, nestalim i ranjenim pripadnicima brigade za sve ono što su učinili. Izuzetan je dan danas biti u Splitu i ponovo se prisjetiti svega onoga što je brigada kao postrojba učinila. Zahvala i grđanstvu Splita i Dalmacije na velikoj potpori koju je brigada imala od samog početka kad ju je general Ivo Jelić počeo ustrojavati zajedno sa svojim timom. I svi mi koji smo je kasnije vodili imali smo nesebičnu potporu u gradu, županiji i od svih institucija. Lijepo je danas vidjeti da naša Hrvatska vojska ima nove sposobnosti. Cilj nam je bio i da to prikažemo i povežemo našu slavnu prošlost 4. gardijske brigade kao sastavnice pobjedničke Hrvatske vojske i ove nove sposobnosti s kojima Hrvatska vojska garantira svome narodu i svojoj državi sigurnu budućnost”, izjavio je Šundov. Obilježavanje obljetnice 4. gardijske brigade privuklo je i velik broj Splićana koji su došli razgledati izloženo naoružanje.

“Samo neka je naša pobjednička vojska što više među svojim narodom”, komentirali su građani na prepunoj Rivi.

Posebno svečan trenutak bio je imenovanje Doma Hrvatske vojske u Lori imenom prvog zapovjednika 4. gardijske brigade generala Ive Jelića, a u skladu s pokrenutim projektom Ministarstva obrane o imenovanju vojarni, vojnih prostora i dvorana po zaslužnim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.

General Jelić 4. gardijsku brigadu osnovao je 28. travnja 1991., kada je i imenovan zapovjednikom brigade, a vodio ju je do 3. lipnja 1992. godine. “Branite svoja ognjišta, vi ste na svome, ali nikad nikome, pogovoto ratnom zarobljeniku, ne činite ono što ne biste htjeli da netko s druge strane vama učini. Budite časni ljudi, pravo vojnici”, bio je naputak koji je general Jelić davao svojim vojnicima i suradnicima za vrijeme Domovinskog rata.

Facebook Komentari