Po Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka imate ‘pravo na zaborav’: Želite da vas Google zaboravi? Evo što vam je činiti

Krajem svibnja počinje primjena Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka čija je jedna od odrednica i ‘pravo na zaborav’ koja omogućuje svim građanima Europske unije da uklone neki podatak o sebi s inetrneta.

Francuzi su napravili web stranicu preko koje to možete učiniti.

Internetska privatnost trenutno je goruća tema, pa se isplati znati sve trikove koji vam pomažu upravljati vašom privatnošću. Jedan od njih je i vaše pravo na zaborav i, srećom, postoji web stranica koja može pomoći da zatražite uklanjanje na Googleu i Bingu kroz nekoliko klikova.

Kako zatražiti svoje ‘pravo na zaborav’?

Reputation VIP, francuska tvrtka napravila je web stranicu Forget.me koja olakšava izvršavanje zahtjeva za uklanjanje tražilice Googleu i Bingu.

Djeluje u tri faze:

Utvrdite razloge za uklanjanje

Navedite razloge zašto ste baš njih odabrali

Pošaljite zahtjev za uklanjanje

Stranica Forget.me provest će vas kroz sve korake.

Stranica dopušta samo privatnim osobama da pošalju zahtjeve za uklanjanje, a ne organizacijama. Imajte na umu da ćete prilikom prijave morati stvoriti račun na stranci te im ostaviti svoje puno ime, e-mail adresu i državu iz koje dolazite.

Dobro je što možete izraditi više zahtjeva za uklanjanje i pratiti status svakoga. No imajte na umu da ovaj zahtjev pokriva samo europske domene tražilica, piše tportal.

Facebook Komentari