Triesettrogodišnji Facebook Inc. mogul Mark Elliot Zuckerberg odolio naporima američkih senatora da ga privole obvezivanju na zakonsku regulaciju

Mark Elliot Zuckerberg

Čelnik Facebooka, Mark Elliot Zuckerberg jučer je američkim senatorima rekao kako se tvrtka zbog nedavnih kritika pokušava promijeniti, želeći time spriječiti bilo kakvu mjeru koja bi ograničila rad najveće svjetske društvene mreže. Ipak, u jednom trenutku, tijekom svjedočenja pred Senatom, rekao je kako je kompanija “otvorena za pravilne regulacije”.

Tridesetrogodišnjeg internetskog mogula senatori su ispitivali na zajedničkom saslušanju Odbora za trgovinu i pravosuđe o raznim temama, od Facebookove reakcije na navodno rusko miješanje u izbore, do privatnosti potrošača i govora mržnje.

“Trenutno u tvrtki prolazimo kroz veliku promjenu filozofije“, istaknuo je Mark Elliot Zuckerberg. Naglasio je kako je važno da se njegova društvena mreža nastavi truditi da zaustavi pokušaje utjecaja na izbore iz inozemstva. “To je utrka u naoružanju“, naglasio je, ustvrdivši kako se tvrtka treba boriti kako bi ostala korak ispred Rusa koji pokušavaju zloupotrijebiti njezine sigurnosne postavke.

Senator Lindsey Olin Graham u jednom ga je trenutku pitao je li Facebook monopol. “Meni se definitivno tako ne čini”, odgovorio je Mark Elliot Zuckerberg. Osmjehnuo se dok se publika smijala.

“Postajat će sve bolji“, rekao je Mark Elliot Zuckerberg i dodao kako će Facebook zaposliti dodatnih dvadeset tisuća ljudi do kraja godine radi borbe protiv te prijetnje. Otkrio je i kako mreža surađuje s posebnim istražiteljem Robertom Swanom Muellerom oko istrage o ruskom utjecaju na američke izbore 2016. godine. “Znam da surađujemo s njima“, otkrio je Mark Elliot Zuckerberg, ne želivši otkriti detalje jer je riječ o povjerljivom slučaju.

Senator Lindsey Olin Graham u jednom ga je trenutku pitao je li Facebook monopol. “Meni se definitivno tako ne čini”, odgovorio je Mark Elliot Zuckerberg.  Osmjehnuo se dok se publika smijala.

Kad ga je Lindsey Olin Graham pitao “zašto bismo vam dopustili da se samoregulirate?”, osnivač Facebooka mu je odgovorio: “Mislim da je pravo pitanje, što je prava regulacija?”. Nakon čega je rekao da će dostaviti prijedloge za dobru regulaciju.

Društvenu mrežu je pogodila kriza povjerenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenika i investitora nakon što je priznala da su podaci o oko 87 milijuna ljudi, većinom iz Sjedinjenih Američkih Država, došli u ruke tvrtke Cambridge Analytica koja ih je iskoristila u političkim kampanjamDruštvenu mrežu je pogodila kriza povjerenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenika i investitora nakon što je Facebook priznao da su podaa. Osim što mu poljuljan ugled, društvena mreža Facebook je od sredine ožujka ove godine na burzi izgubio vrijednost od oko 80 milijardi američkih dolara.

Dok je trajalo njegovo saslušanje u Kongresu, prosvjedna skupina za prava na internetu AVAAZ ispred zgrade Capitola postavila je Zuckerbergove figure u stvarnoj veličini, obučene u majice na kojoj piše “Popravi Facebook“.

Društvenu mrežu je pogodila kriza povjerenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenika i investitora nakon što je priznala da su podaci o oko 87 milijuna ljudi, većinom iz Sjedinjenih Američkih Država, došli u ruke tvrtke Cambridge Analytica koja ih je iskoristila u političkim kampanjamDruštvenu mrežu je pogodila kriza povjerenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenika i investitora nakon što je Facebook priznao da su podaa. Osim što mu poljuljan ugled, društvena mreža Facebook je od sredine ožujka ove godine na burzi izgubio vrijednost od oko 80 milijardi američkih dolara.

Glavni ravnatelj Facebook Inc. Mark Elliot Zuckerberg na prvom od dva saslušanja u američkom Kongresu nije dao bilo kakva dodatna obećanja da će podržati novi zakon ili promijeniti način na koji ta društvena mreža posluje.

Mark Elliot Zuckerberg je rekao senatorima kako smatra da se kod slučaja Cambridge Analytica ne radi o prekršaju. Ipak priznao je kako Facebook nije obavijestio Savezno povjerenstvo za trgovinu 2015. godine kada je prvi put doznao da ta tvrtka prikuplja podatke.

Tijekom skoro pet sati ispitivanja od strane 44 američka senatora Mark Elliot Zuckerberg je ponovio isprike koje je već dao za niz problema s kojima se suočava Facebook od manjkave zaštite podataka do ruskih agenata koji su koristili Facebook kako bi utjecali na američke izbore.

No 33-godišnji internetski mogul uspio je izbjeći bilo kakvo određeno obećanje da će podržati kongresnu regulaciju najveće svjetske društvene mreže i drugih američkih internetskih kompanija, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“Moj tim će dalje surađivati s vama kako bismo razgovarali o raznim kategorijama gdje se mislim ovaj razgovor treba dogoditi”, rekao je Mark Elliot Zuckerberg na zajedničkom saslušanju senatskih odbora za trgovinu i pravosuđe upitan što misli kakva je regulativa potrebna.

Investitore se dojmio njegov nastup. Dionice Facebooka postigle su svoj najveći rast u skoro dvije godine, završivši s dobitkom od 4.5 posto.

Dionice su naglo pale prošli mjesec kada se doznalo da je Cambridge Analytica, politička konzultantska tvrtka čiji je klijent među ostalim bila i izborna kampanja američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa, od Facebooka prikupila na milijune osobnih informacija korisnika. Najnovija procjena je da je time pogođeno do 87 milijuna korisnika Facebooka.

No 33-godišnji internetski mogul Mark Elliot Zuckerberg uspio je izbjeći bilo kakvo određeno obećanje da će podržati kongresnu regulaciju najveće svjetske društvene mreže i drugih američkih internetskih kompanija.

Facebook je objavio u rujnu da su Rusi pod lažnim imenima koristili tu društvenu mrežu kako bi pokušali utjecati na američke glasače u mjesecima pred izbore 2016. godine pišući o zapaljivim temama, organizirajući događanja i kupujući oglase.

“Mislimo da je sasvim moguće da će tu biti povezanosti”, rekao je Mark Elliot Zuckerberg upitan postoji li preklapanje između prikupljanja podataka korisnika koje je radila Cambridge Analytica i političke propagande koju je vršila s Kremljem povezana Internetska istraživačka agencija tijekom predsjedničkih izbora 2016. godine, za koje Facebook kaže da ju je vidjelo oko 126 milijuna ljudi.

Mark Elliot Zuckerberg je rekao senatorima kako smatra da se kod slučaja Cambridge Analytica ne radi o prekršaju. Ipak priznao je kako Facebook nije obavijestio Savezno povjerenstvo za trgovinu 2015. godine kada je prvi put doznao da ta tvrtka prikuplja podatke.

Glavni ravnatelj Facebook Inc. Mark Elliot Zuckerberg na prvom od dva saslušanja u američkom Kongresu nije dao bilo kakva dodatna obećanja da će podržati novi zakon ili promijeniti način na koji ta društvena mreža posluje.

U petak je Mark Elliot Zuckerberg podržao predloženi zakon, poznat kao Zakon o poštenim oglasima, koji će tražiti da društveni mediji objave identitet kupaca internetskih oglasa u političkim kampanjama.

Jučer, međutim, nije želio dalje govoriti u korist tog zakona. Odgovarajući na pitanje demokratskog senatora Thomasa Stewarta Udalla hoće li biti snažan zagovornik tog zakona kako bi bio usvojen on je rekao: “Senatore, mislim da je najveća stvar koju možemo učiniti je provesti ga”. Dodao je kako je Facebook već planirao dragovoljno ga se pridržavati.

Marka Elliota Zuckerberga će danas saslušati odbor za energetiku i trgovinu Zastupničkog doma američkog Kongresa. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari