Sjevernoatlantski savez NATO, Kraljevina Belgija i Republika Moldavija također protjeruju ruske diplomate

Ad

Sjevernoatlanski savez -NATO također protjeruje sedam ruskih diplomata i time smanjuje za trećinu rusku diplomatsku misiju kao odgovor na trovanje bivšega britansko-ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, objavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

NATO Savez će povući akreditacije sedmorici ruskih diplomata i uskratiti buduće akreditacije još trojici, rekao je Jens Stoltenberg dodajući da će to smanjiti cjelokupnu rusku misiju na dvadeset ljudi. To pokazuje da postoje “cijene i posljedice” ponašanja Moskve, rekao je Stoltenberg.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg jučer je rekao da su konzultacije među zemljama članicama rezultirale protjerivanjem preko 140 ruskih dužnosnika iz 25 zemalja članica i partnera NATO-a te da je on danas osobno povukao akreditaciju za sedam osoba u ruskoj misiji pri NATO-u te odbio još tri zahtjeva za akreditaciju koja su bila u postupku.

Republika Moldavija se u utorak pridružila zemljama koje protjeruju ruske diplomate i pozvala je trojicu ruskih diplomata da napuste zemlju unutar sedam dana, u solidarnosti s Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna, reklo je ministarstvo vanjskih poslova u izjavi na svojoj internetskoj stranici.  Vlade diljem Europe, SAD-a i drugih zemalja objavile su planove da će protjerati veći broj ruskih diplomata kao reakciju na napad na bivšeg špijuna i njegovu kćer 4. ožujka.

Bugarska je rekla da je jučer povukla svojeg veleposlanika iz Ruske Federacije na konzultacije o napadu nervnim plinom u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske za koji službeni London okrivljuje Moskvu. Objava obilježava zaoštravanje stajališta bivše komunističke zemlje, četiri dana nakon što je bugarski premijer Bojko Metodiev Borisov rekao da ne namjerava povući veleposlanika. Bugarska, koja drži rotirajuće predsjedanje EU-om, nije išla tako daleko kao Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i druge zemlje u bloku koje su izravno optužile Rusku Federaciju za izvođenje napada i protjerale ruske diplomate.

Vlada Kraljevine Belgije jučer je također odlučila protjerati jednog ruskog diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg rusko-britanskog dvostrukog špijuna u Salisburyju u Engleskoj.

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Belgije, Didier J.L. Reynders je rekao da je odluka o protjerivanju ruskog diplomata “mjera solidarnosti” s Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske i s partnerima Kraljevine Belgije u EU-u i NATO-u.
“Što se Belgije tiče, mi ćemo provesti mjere dogovorene unutar NATO-a, čije je sjedište na našem teritoriju. Ali, kao što uvijek govorim, mi također želimo nastaviti otvoren i izravan dijalog s Rusijom”, rekao je Didier J.L. Reynders

“Imajući u vidu težinu događaja u Salisburyju i veliku vjerojatnost da je Rusija umiješena u taj napad, smatramo da je ova mjera potpuno opravdana”, kaže se u priopćenju belgijske vlade.

Ruski diplomat imat će rok od četrnaest dana da napusti Kraljevinu Belgiju od trenutka kada odluka bude uručena ruskom veleposlaniku u Bruxellesu Aleksandru Tokovininu.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Američkim Državama

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Belgije, Didier J.L. Reynders je rekao da je odluka o protjerivanju ruskog diplomata “mjera solidarnosti” s Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske i s partnerima Kraljevine Belgije u EU-u i NATO-u.
“Što se Belgije tiče, mi ćemo provesti mjere dogovorene unutar NATO-a, čije je sjedište na našem teritoriju. Ali, kao što uvijek govorim, mi također želimo nastaviti otvoren i izravan dijalog s Rusijom”, rekao je Didier J.L. Reynders, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Američkim Državama

Glavni tajnik NATO-a Jens  Stoltenberg jučer je rekao da su konzultacije među zemljama članicama rezultirale protjerivanjem preko 140 ruskih dužnosnika iz 25 zemalja članica i partnera NATO-a te da je on danas osobno povukao akreditaciju za sedam osoba u ruskoj misiji pri NATO-u te odbio još tri zahtjeva za akreditaciju koja su bila u postupku.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine.  U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata, premijerka May je protjerala dvadset i trojicu ruskih diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni.

Republika Moldavija se u utorak pridružila zemljama koje protjeruju ruske diplomate i pozvala je trojicu ruskih diplomata da napuste zemlju unutar sedam dana, u solidarnosti s Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna, reklo je ministarstvo vanjskih poslova te istočnoeuropske zemlje

Vlade širom Europe, SAD-a i drugih zemalja objavile su planove da će protjerati veći broj ruskih diplomata kao reakciju na napad na bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju Skripal 4. ožujka ove godine te su time Kraljevina Belgija i Republika Moldavija stale uz bok SAD-u, Kanadi, Ukrajini i 14 zemalja EU-a – SR Njemačkoj, Francuskoj, Republici Poljskoj, Litvi, Češkoj, Italiji, Kraljevini Nizozemskoj, Kraljevini Danskoj, Kraljevini Švedskoj, Latviji, Estoniji, Republici Finskoj, Rumunjskoj i Republici Hrvatskoj koji su svi zajedno slijedili  primjer Londona te su jučer su protjerali više desetaka  ruskih diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg briansko-ruskog dvostrukog agenta, pukovnikaruske vojske, Sergeja Skripala u engleskom gradu Salisburyju. (Theo Ljubić, REUTERS)

Facebook Komentari