Još smo u krizi: Vujčić nije optimističan, kako bismo dostigli ostatak Europe, jednostavno nam je potrebna viša stopa dugoročnog rasta

Guverner HNB-a Boris Vujčić smatra da, iako se gospodarski oporavlja, Hrvatska i dalje zaostaje za ostatkom Europe.

Hrvatska se već tri godine nalazi na putu oporavka. U novi ciklus rasta ovaj put smo ušli na zdravijim osnovama. Međutim, ovo ni u kojem slučaju nije trenutak za umišljenost. Kada brojke stavimo u perspektivu i usporedimo ih s rastom usporedivih država, slika gubi svoj prvotni sjaj.

Hrvatska narodna banka i važnije međunarodne institucije procjenjuju dugoročni potencijalni rast između 1,5 i 2,5 posto. To nije dostatno da se dostigne tempo realne konvergencije ostvaren prije krize. Kako bismo dostigli ostatak Europe, jednostavno nam je potrebna viša stopa dugoročnog rasta.

Rekao je to Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke na konferenciji pod nazivom “Ulaganja – pomicanje granica produktivnosti”, koja se danas održava u Zagrebu.

Što se ulaganja tiče, Vujčić kaže da teško da ćemo u bliskoj budućnosti svjedočiti stopama rasta koje smo zabilježili tijekom dvijetisućitih. A poseban je problem što udio ulaganja koji otpada na proizvodnju nastavlja biti nizak u odnosu na usporedive zemlje, javlja Novi list.

Analiza: Razina BDP-a 2017. godine je 4,1% niža u odnosu na godinu prije krize (2008.), što znači da je Hrvatska još uvijek u krizi

Facebook Komentari