Stiže besplatan Wi-Fi na trgove, parkove, javne ustanove…

Hrvatskim općinama od ove godine dostupna su sredstva iz europskog fonda vrijednog 120 milijuna eura, namijenjena postavljanju Wi-Fi mreža na javne površine.

Kako bi ojačala lokalne besplatne i nediskriminirajuće bežične povezivosti te promicala povezivanja građana na javnim mjestima kao što su trgovi, parkovi, knjižnice, muzeji, javne ustanove, zdravstveni centri i slično, Europska komisija će tijekom ove godine započeti s provedbom plana WiFi4EU, objavili su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti. Općine ili zajednice općina, druga tijela i institucije javne vlasti moći će bespovratnim sredstvima Europskih fondova omogućiti korištenje bežičnog interneta na mjestima okupljanja većeg broja ljudi, odnosno mjestima koja se smatraju središtima javnog života, piše tportal.

Program ukupne vrijednosti 120 milijuna eura za razdoblje od 2017.-2019. godine namijenjen je svim zemljama članicama Europske unije. Raspoloživa sredstva trebalo bi dodijeliti projektima poštujući zemljopisnu uravnoteženost među državama članicama, za što se zalagala i Republika Hrvatska. Potiče se veće sudjelovanje podnositelja zahtjeva iz država članica s relativno niskom stopom korištenja bespovratnih sredstava ili financijske pomoći. Korisnici sredstava mogu biti jedinice lokalne samouprave, a prijavitelji također mogu biti poduzeća i ustanove koji su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Izgradnja WiFi infrastrukture bit će sufinancirana u stopostotnom iznosu, a obvezivat će korisnike potpore na osiguravanje internetske povezivosti Wi-Fi mreže te plaćanje troškova održavanja dobivene opreme u trajanju od tri godine. Potpora će biti izdana u obliku vaučera prosječne vrijednosti 15 tisuća eura po prijavitelju, kojim će se plaćati navedena izgradnja i oprema.

Europska komisija će isplatiti vrijednost vaučera izvršitelju radova/dobavljaču opreme, koji će biti registrirani na portalu Europske komisije vezanom uz inicijativu WiFi4EU. Otvaranje portala za registraciju izvršitelja radova i dobavljače opreme očekuje se krajem siječnja 2018., dok se poziv za prijavitelje korisnike očekuje u veljači 2018.

Europski parlament i Vijeće uredbu o WiFi4EU (Uredba (EU) 2017/1953 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2017. o izmjeni uredaba (EU) br. 1316/2013 i (EU) br. 283/2014 u pogledu promicanja internetske povezivosti u lokalnim zajednicama) donijeli su u listopadu 2017., a sve daljnje aktivnosti proizlaze iz te uredbe, priopćili su iz HAKOM-a.

Facebook Komentari