Izetbegović: Erdogan me nazvao i rekao da je s Grabar Kitarović, evo što smo dogovorili

Bošnjački član Predsjedništva BiH u razgovoru za N1 između ostalog je komentirao i sastanak Kolinde Grabar Kitarović i Reccepa Tayipa Erdogana.

“Ne znam ja precizno što je ona tražila, ja nisam vidio iz njihovih izjava što je ona tražila. Poslao sam poruke Erdoganu što je za nas prihvatljivo, naravno da nije prihvatljivo miješanje u unutarnje poslove BiH. Čuo sam jedan komentar da će “Izetbegović prihvatiti sve što Erdogan bude tražio”. Ja mislim da je obratno, on je prihvatio sve što sam ja tražio od njega. I on na taj način ispunjava obećanje da će pomoći ovoj zemlji. On se obavezao da će pomagati ovoj zemlji i do sada je sve učinio što smo tražili. Pomoć Turske na europskom putu, izgradnja infrastruktura, ogromne kvote mesa, brašna… Mislim da je samo TIKA investirala oko milijardu maraka u BiH. Gospodin Erdogan je jedan korektan i pametan lider koji se neće miješati u unutrašnje stvari BiH. Ne možete vi tek tako napustiti građanski princip i činiti što vam traže HDZ, HNS ili Čović i krenuti u segregaciju izbornog sistema. To su balansi osjetljivi, nešto je bilo šanse da se tu uradi po modelu koji je predlagao Füle”, kazao je Izetbegović.

Što je bila poanta sastanka?

“Sad je sve to spekulacija. Zašto Grabar Kitarović pokušala učiniti nešto što smo utvrdili da nije ni pokušala. Ja sam s njima jučer razgovarao telefonom, odjednom su me nazvali na mobilni telefon. Erdogan me nazvao i rekao da se nalazi s gospođom Kitarović i pitao jesmo li za jednu trilateralu na ministarskom nivou, pa zatim na predsjedničkom. Zašto ne? Uvijek vrijedi razgovarati. Kazao mi je da želi pomoći nama da imamo bolje odnose ako je došlo do diskomunikacije. Erdogan djeluje na takav način, osmisli nešto što će privući i jedne i druge”, rekao je Izetbegović, prenosi N1.

Predsjednica RH i Erdogan se obratili novinarima nakon sastanka

Facebook Komentari