Predsjednica RH i Erdogan se obratili novinarima nakon sastanka

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u jednodnevni radni posjet Turskoj, zemlji s kojom Hrvatska ima dobre odnose i nema otvorenih pitanja. U predsjedničkoj palači primio ju je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Razgovarali su o njihovim odnosima s Europskom unijom te upravljanju migracijama. Tema je bila i stanje u regiji, prije svega u Bosni i Hercegovini te izmjena tamošnjeg izbornog zakona.

Predsjednica je na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka zahvalila Erdoganu na gostoprimstvu. Razgovarali su, otkrila je, o brojnim pitanjima koja se tiču obiju zemalja, od situacije u južnoistočnoj Europi do one na Mediteranu i Bliskom istoku. Teme su bile migracije te prijetnja globalnoj sigurnosti u kontekstu NATO-a i Europske unije. Erdogan je bilateralne odnose između Hrvatske i Turske ocijenio izrvsnima. Između Hrvatske i Turske, kazala je Grabar-Kitarović nakon sastanka s turskim kolegom, nema otvorenih pitanja, no ima prostora za daljnje pobošljanje odnosa među zemljama, posebice na području ekonomije, trgovinske razmjene, kulture i obrazovanja,javlja HRT.

Zahvalna sam što shvaćate potrebu da Hrvatska i Turska nastave svoju potrebu kao promotori procesa u BiH, koji će ovu zemlju približiti napretku na dobrobit svih građana i omogućiti joj članstvo u EU. Obje zemlje podupiru akcijski plan za članstvo BiH. Želim naglasiti važnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebu da se nastavi s ustavnom reformom, što će osigurati budućnost svih triju naroda i budućnost BiH, koja će biti prosperitetna i koja će imati mogućnost nastavka pregovora s EU što je prije moguće. Mi se veselimo tome što ćemo susjedima pružiti svu pomoć u tom putu. Članstvo u Sjevernoatlantskim integracijama put je za sve susjedne zemlje u jugoistočnoj Europi, a Hrvatska će tim zemljama omogućiti svu pomoć”, rekla je predsjednica.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan nakon sastanka izjavi je kako je Hrvatska za njih vrlo važna.

“Hrvatska je za nas vrlo važna država i nama je interes da ona bude jaka i naši odnosi su na vrlo visokoj razini na Balkanu, u interesu mira, blagostanja i zajedničkog razvoja. Naši odnosi s Hrvatskom se i dalje razvijaju. Turska je svakako zainteresirana na svim platformama kako na europskoj tako i na svim razinama za skladan razvoj političkih odnosa. S povezivanjem unutar Europe postoje zajednički ciljevi kojima svi stremimo i oni se odnose na naše bilateralne odnose i reflektiraju se na naše gospodarske odnose. U trgovini, u razmjeni ulaganja, naša ekonomska suradnja je odraz dobre političke suradnje i pokazuje zajedničku volju za napretkom u tom smislu.
Na energetskom sektoru imamo uspješnu suradnju. Svi problemi naših poduzeća nastoje se riješiti na terenu. U Hrvatskoj smo ponosni na naša ulaganja i podržavamo ih kao država na određeni način i to smatramo da je od zajedničke koristi. Imamo i suradnju na području obnovljivih izvora energije, a tu su potrebna i dodatna istraživanja.
Imali smo vrlo plodne i korisne sastanke danas. Mi smo s Hrvatskom, koja je od 2013. članica EU, nastojali da bez obzira na to pojačamo i osnažimo međusobnu suradnju. Na tim sastancima smo prošli i regionalne i međunarodne odnose. Važna je i naša vojna suradnja. S Turskom Hrvatska ima odnose koje treba konkretizirati na raznim poljima.
U ovom vrlo osjetljivom razdoblju nastojat ćemo stremiti ka rješavanju svih izazova i problema koji su nam na putu. Što se tiče borbe protiv terorizma, na istom smo geopolitičkom prostoru. Važno je promatrati razvoj događaja u BiH, pa smo u tom smislu usmjereni na napredak u području gospodarstva i razvoja društvenih odnosa u toj zemlji i tu je potreban sustav savjetovanja, koji ćemo razvijati u narednim mjesecima. Zajednička će se ministarstva naći na zajedničkoj platformi u tom smislu.
Našli smo zajedničko stajalište i u pogledu terorističkih jedinica Gulena, da u zajedničkoj suradnji se i dalje borimo protiv utjecaja takvih i sličnih skupina. Što se tiče Sirije i Iraka, a posebice procesa koji sada traju i nastavljaju se, ratovi protiv terorizma koji se vode. Smatram posjet vrlo plodnim, korisnim i uspješnim. On je dao novi vjetar u leđa našim zajedničkim odnosima, ali i razvoju ne samo bilateralnih, nego i odnosa u regiji”, rekao je Erdogan.

Upitan što su razgovarali o situaciji u BiH, Erdogan je rekao da je situacija u BiH obvezana Dejtonskim sporazumom. “Situacija u BiH je obvezana Dejtonskim sporazumom i u okvirima je tog sporazuma i to je njihovo unutarnje pitanje. Zajedničkim radom imamo stalnu namjeru i težnju da pomognemo, ali bez direktiva kako treba raditi”, rekao je Erdogan.

Facebook Komentari