Fondovi ulagali po načelima prijateljskih i rodijačkih veza

Zamjenik predsjednika udruge manjinskih dioničara Agrokora Miroslav Jeličić Purko gostovao je u Studiu uživo N1 televizije.

Podsjetimo, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo otvorilo je 18. prosinca novu istragu protiv većinskog vlasnika Agrokora Ivice Todorića, a odnosi se na zajmove koje je tijekom prošle godine investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru i koje tužiteljstvo smatra nezakonitima. Osim Ivice Todorića, istragom su obuhvaćeni i njegov sin Ivan Todorić te predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ružđak.

Prema optužbi, Ivicu i Ivana Todorića tereti se da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da suprotno odgovarajućim zakonskim odredbama, bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma Agrokoru, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža.

Jeličić Purko kaže da za njega otvaranje ove istrage nije iznenađenje.

“Ovo je logična posljedica politike koja se vodi zadnjih 7-8 godina pa i kada je riječ oko osnivanja fondova. Većina njih je ulagala po načelima prijateljskih i rodijačkih veza. Nexus je bio kupio Kozmo da bi ga kasnije vratio Agrokoru, nije radio u korist dioničara već svoje uprave”, kaže Jeličić Purko.

“Sve što se događalo bila je jedna politika koja je netržišna politika, sada nam se ispiru mozgovi. Stvari su postavljene vrlo arogantno prema elitima koje su ulagale i koje danas za to moraju snositi posljedice”, kazao je Jeličić Purko.

Na pitanje bi li se istraga mogla usmjeriti i na Questus fond koji je u vlasništvu Borislava Škegre, odgovorio je kako je to moguće.

Podsjetio je i na zanimljivu činjenicu da je izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak bio zaposlenik Questusa u razdoblju od 2007. do 2012. godine.

Jeličić Purko je poručio da bi odgovornost direktora iz tvrtki u sustavu Agrokora trebalo propitivati na isti način na koji se analizira postupanje ključnih ljudi u Nexusu.

Osim većinskog dioničara Ivice Todorića u koncernu Agrokor i manjinski su se počeli baviti blogom, evo što kažu

Facebook Komentari