U Srbiji pretučeni mladići samo zato što su Hrvati, jedan već drugi put – kazne nema

Veleposlanstvo Hrvatske u Beogradu izrazilo je zabrinutost Ministarstvu vanjskih poslova Srbije zbog premlaćivanja tri mladića hrvatske nacionalnosti u Sonti na sjeveroistoku Srbije.

Ambasada je zbog incidenta zatražila hitnu službenu informaciju i rasvjetljavanje slučaja, piše balkans.aljazeera.net.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov rekao je da se dogodio “brutalan napad na mlade Hrvate u Sonti”.

“Mladići su nakon verbalnih prijetnji pri polasku kući iz kafića prebijeni od skupine mlađih ljudi, pri čemu su korišteni pogrdni izrazi s nacionalnom osnovom”, rekao je Žigmanov novinarima.

Dugotrajno nasilje

Ta vrsta uznemiravanja, koje je sada rezultiralo fizičkim nasrtajem, traje duže vrijeme, a napadači su ista grupa ljudi koja to čini kako posredstvom društvenih mreža, tako i u svakodnevnom životu, na ulici, ispred kuće, dodao je čelnik DSHV-a i zastupnik u Skupštini Srbije.

“Nas straši što žrtve ovoga napada ne žele izlaziti u javnost sa svojim problemom jer ako se šuti o ovakvim slučajevima, oni se mogu ponoviti, a mi ih ne možemo riješiti. To će, s druge strane, ohrabriti one koji posežu za etnički motiviranim nasiljem”, izjavio je predsjednik Povjerenstva za praćenje antihrvatskih incidenata u Srbiji pri Hrvatskom nacionalnom vijeću Darko Baštovanović.

Žrtve i njihove roditelje u ponedjeljak, na Božić, posjetili su čelnik DSHV-a i otpravnik poslova Ambasade Republike Hrvatske u Srbiji te istakli da će pratiti rješavanje slučaja, identificiranje i sankcioniranje počinitelja.

Jedan od trojice mladih Hrvata iz Sonte pretučen je i prošlog ljeta.

Po Baštovanovićevim saznanjima, taj slučaj još nije dobio sudski epilog, piše balkans.aljazeera.net.

Facebook Komentari