30.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska U Ministarstvu za demografiju priznali: Nepravedna su važeća pravila obračuna rodiljnih i...

U Ministarstvu za demografiju priznali: Nepravedna su važeća pravila obračuna rodiljnih i roditeljskih naknada za majke koje zatrudne nedugo nakon rođenja prvog djeteta

U Ministarstvu za demografiju priznali su da su nepravedna važeća pravila obračuna rodiljnih i roditeljskih naknada za majke koje zatrudne nedugo nakon rođenja prvog djeteta.

Naime one su s drugim djetetom osuđene na oko 2350 kuna mjesečno za cijelo razdoblje korištenja roditeljskog dopusta jer se u međuvremenu nisu stigle vratiti na posao i primati redovitu mjesečnu plaću koja bi im osigurala veću naknadu.

O roditeljima koji su doživjeli šok kada su u podružnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje saznali da će umjesto naknade vezane uz prethodnu plaću za drugo dijete primati ‘minimalac’ svih 12 mjeseci dopusta, jer se naknade na teret državnog proračuna nakon prvog poroda ne smatraju plaćom, izvijestio je Jutarnji list, donoseći ujedno komentar državnog tajnika za demografiju Marina Strmote.

“Postojeće rješenje je krajnje nelogično, da ne kažem apsurdno. Naravno da bi se naknada u ovakvim slučajevima trebala obračunavati temeljem prosjeka plaće majke ostvarenog tijekom šest mjeseci prije rođenja prvog djeteta. Zbog toga ćemo u međusektorskoj suradnji, s resorima zdravstva i rada, nastojati ispraviti ovu nepravdu, nadam se u paketu s donošenjem novog Zakona o rodiljnim naknadama, planiranog za sljedeću godinu”, kazao je Strmota.

Ostaje međutim nejasno zašto se ovaj problem nije riješio još ljetos, kada su izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama povećane roditeljske naknade. Takav previd zapravo je nevjerojatan s obzirom na to da je resornom ministarstvu u međuvremenu pridružen i segment demografije, pa bi se očekivalo da su u fokusu predlagatelja zakona upravo obitelji s više djece.

Miljenko Marić, predsjednik Udruge obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja, također smatra da je nepravedna postojeća situacija s naknadama u slučaju uzastopnih porođaja. ‘Umjesto da se roditelji stimuliraju, oni se destimuliraju, iako zbog općeg stanja u državi nema puno majki koje se nađu u takvoj situaciji’, napominje Marić.

On, inače, pozdravlja posljednje zakonske izmjene, s obzirom na to da dugo prije toga nije bilo pomaka po pitanju rodiljnih naknada.

“Računamo da će prilikom izrade novog zakona uzeti u obzir negativnu demografsku situaciju i pojačanu emigraciju. Ne poradi li država na tome, imat ćemo velike probleme, ne samo u odnosu prema majkama koje žele rađati i uskladiti profesionalni život s obiteljskim, već i zbog nedostatka radnika u državi. Ovo je gospodarski, strateški projekt – osim ako se naši političari ne oslanjaju na uvoz radne snage’, kazao je Marić za tportal.

Najnovije

Još iz rubrike