Ono što nisu uspjeli liječnici u Izraelu i Njemačkoj, napravili su hrvatski stručnjaci – ugradnjom teleskopskih čavala

Ad

Desetogodišnja djevojčica iz Rusije, s dijagnozom krhkih kostiju, stat će na noge zahvaljujući liječničkom timu Specijalne bolnice Sveta Katarina. Ono što nisu uspjeli liječnici u Izraelu i Njemačkoj, napravili su hrvatski stručnjaci – ugradnjom teleskopskih čavala.

Prije pet mjeseci obavili su zahvat na deformiranoj lijevoj nozi, danas na desnoj. Očekuje se da bi djevojčica za tri mjeseca trebala moći hodati, ona se već sada oslanja na nogu koju je operirala i koja izgleda jako dobro.

Čavao koji fiksira kost, djeluje na način da on teleskopira, dakle, kako kost raste, on se produžuje zajedno s kosti i štititi je od loma koji se uvijek može dogoditi, ali tada čavao osigurava stabilnost i brzo zacjeljivanje.

U suradnji s njemačkim kolegama radi se genski profil i utvrdi mutacija. Na osnovi te mutacije mogu se predvidjeti ishodi bolesti i terapije. Napravi se tada iznimno dobra radiološka obrada, rendgen, MR. Upotrebljava se najnovija tehnologija teleskopskih čavala koji donedavno u Rusiji uoće nisu bili dopušteni jer nisu imali ljude koji su educirani.

Educiranost hrvatskog liječničkog tima je neupitna, izveli su 20 operacija na 11 pacijenata iz Rusije. Njihovi koraci nemaju cijenu, javlja HRT.

Facebook Komentari