17.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Europa je uz Madrid: Vlade Republike Hrvatske, Ujedinjenog Kraljevstva, SR Njemačke, Francuske...

Europa je uz Madrid: Vlade Republike Hrvatske, Ujedinjenog Kraljevstva, SR Njemačke, Francuske i Republike Srbije ne priznaju katalonsku neovisnost

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Republika Hrvatska, SR Njemačka, Francuska i Republika Srbija te sve zemlje Europe ne priznaju neovisnost španjolske pokrajine Katalonije i podržavaju napore Madrida da u zemlji obnovi ustavni poredak, javljaju svjetske novinske agencije.

Republika Hrvatska želi da se prijepor između Madrida i Barcelone riješi u okviru ustava Kraljevine Španjolske dijalogom, rekao je jučer hrvatski premijer Andrej Plenković reagirajući nakon što je katalonski parlament proglasio neovisnost ove španjolske pokrajine.

“Njemačka vlada ne priznaje takvo proglašenje neovisnosti i Berlin podupire čistu poziciju španjolskog premijera Mariana Rajoya Breya da uvede zakon i red. Nadamo se da će sve strane iskoristiti preostale mogućnosti za dijalog i smirivanje stanja”, rekao je glasnogovornik vlade SR Njemačke, Steffen Rüdiger Seibert

„Mi smo već nekoliko puta vrlo jasno kazali kako želimo da se odnosi između Katalonije i Madrida riješe u okviru dijaloga, ustavno-pravnog okvira Španjolske. Želimo da nema nasilja, da postoji dijalog”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković novinarima upitan o stavu vlade prema proglašenju katalonske neovisnosti.

“Zabilježili smo današnju odluku. Ona je donesena u momentu kada je nešto malo preko pedeset posto zastupnika bilo u parlamentu. Ostali nisu ni sudjelovali u glasovanju. Nastojimo poslati poruku političke odgovornosti, dijaloga i europskih vrijednosti u Španjolskoj“, kazao je Andrej Plenković.

„Mi smo već nekoliko puta vrlo jasno kazali kako želimo da se odnosi između Katalonije i Madrida riješe u okviru dijaloga, ustavno-pravnog okvira Španjolske. Želimo da nema nasilja, da postoji dijalog”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, a protiv neovisnosti Katalonije je i njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u petak navečer sudjelovao na Skupu Alumnista Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta te se obratio HDZ-ovim gradonačelnicima i županima koji su se okupili u Tuheljskim Toplicama na seminaru “Lokalna uprava 2017-2022”.

Ministar vanjskih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić izjavio je jučer kako Srbija ne priznaje proglašenu neovisnost španjolske pokrajine Katalonije,  te da poštuje teritorijalnu cjelovitost Kraljevine Španjolske.

“Sličnost između Kosova i Katalonije postoji isključivo u jednoj stvari, a to su jednostrani potezi”, rekao je Ivica Dačić novinarima na Sajmu medija u Beogradu.
Prema njegovoj ocjeni, “Kosovo i Katalonija imaju isti put, ali u ovom slučaju, velike sile ne priznaju neovisnost španjolske regije”. “Neće se, valjda, ovaj svijet zasnivati na tome da li vas vole velike sile ili ne, već na međunarodnom pravu”, rekao je Ivica Dačić.

Premijer Kraljevine Španjolske, Mariano Rajoy Brey ima punu podršku od francuskog premijera Emmanuela Jean-Michela Frédérica Macrona

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, SR Njemačka i Francuska također ne priznaju neovinost Katalonije i podržavaju napore Madrida da u zemlji obnovi ustavni poredak, objavile su jučer vlade tih zemalja, javljaju svjetske novinske agencije, među njima i britanska novinska agencija Reuters.

Središnja španjolska vlada premijera Mariana Rajoya Breya krenula je s uvođenjem izravne uprave nad Katalonijom, ukidajući autonomiju regije samo nekoliko sati nakon što je katalonski parlament proglasio neovisnost.

Glasnogovornik njemačke vlade rekao je da službeni Berlin u sporu s katalonskim separatistima podržava španjolskog premijera Mariana Rajoya Breya i da SR Njemačka neće priznati neovisnost najbogatije španjolske pokrajine, javlja jemačka novinska agencija DPA.

Ministar vanjskih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić izjavio je kako Srbija ne priznaje proglašenu neovisnost španjolske pokrajine Katalonije, te da poštuje teritorijalnu cjelovitost Kraljevine Španjolske. “Kosovo i Katalonija imaju isti put, ali u ovom slučaju, velike sile ne priznaju neovisnost španjolske regije”.

Jednostranim proglašenjem neovisnosti prekršena su načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kraljevine Španjolske, istaknuo je Steffen Rüdiger Seibert.

“Njemačka vlada ne priznaje takvo proglašenje neovisnosti”, dodao je ističući da Berlin podupire “čistu poziciju” španjolskog premijera Mariana Rajoya Breya da uvede zakon i red.

“Nadamo se da će sve strane iskoristiti preostale mogućnosti za dijalog i smirivanje stanja”, rekao je glasnogovornik vlade SR Njemačke, Steffen Rüdiger Seibert. (Theo Ljubić, DPA, Reuters)

Najnovije

Još iz rubrike