Stručnjaci zabrinuti zbog novog Googleova alata s kojim si možete postaviti ozbiljnu dijagnozu bolesti

Novi alat na Googleu omogućava korisnicima da si sami dijagnosticiraju ozbiljnu mentalnu bolest.

Google je u partnerstvu s Nacionalnim udruženjem za mentalne bolesti (NAMI) napravio test koji omogućava američkim korisnicima vidjeti trebaju li potražiti pomoć u borbi s depresijom.

Sve što trebaju napraviti jest u tražilicu upisati pitanje “jesam li depresivan?” koji će ih dovesti do upitnika, koji je iznimno jednostavan za korištenje.

Iako su i iz Googlea i iz NAMI-ja nekoliko puta istaknuli da se alat ne može koristiti za postavljanje profesionalne dijagnoze, koncept je uzrokovao burne reakcije što korisnika, što struke, koji ističu da postavljanje ozbiljne dijagnoze kakva je depresija nikako nije jednostavno i ne može se napraviti popunjavanjem internetskog upitnika.

Profesor psihologije sa Sveučilišta u Yorku, Simon Gilbody, u British Medical Journalu objavio je da je brojka oboljelih od depresije iz Googleovih testova iznimno visoka i rekao da se radi o kontroverznom upitniku, piše Independent.

Naime, neki od simptoma depresije, prema Googleovu upitniku, bili su i osjećaj umora, manjak energije i prejedanje, što se jednako može povezati i s običnim mamurlukom, kao i s ozbiljnom mentalnom bolešću kakva je depresija.

Iako je mentalno zdravlje u posljednjih nekoliko godina postalo iznimno važna tema u javnosti, zahvaljujući činjenici da o njoj sve više govore zvijezde i poznate osobe, važno je da se prave dijagnoze postavljaju u liječničkim ordinacijama, a ne na internetu, stoga stručnjaci upućuju da, ukoliko osjetite da imate problema, svakako potražite liječničku pomoć, piše N1.

Share This Article