HNS uputio otvoreno pismo Đuri Glogoškom: Za dom spremni je jednak nacističkom pozdravu Sieg Heil

HNS je uputio otvoreno pismo Đuri Glogoškom koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Glogoški,

uz dužno poštovanje prema vama i svim hrvatskim braniteljima koji su zaslužni za stvaranje samostalne hrvatske države imamo potrebu reagirati na vaše izjave, kao stranka čiji članovi su također bili sudionici Domovinskog rata te su i danas pozvani braniti dignitet svoje zemlje.

Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja, niti građani zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak: uklanjanje natpisa „za dom spremni“ na ploči u Jasenovcu u najkraćem mogućem roku. HNS smatra da je za Hrvatsku danas glavna tema hitna provedba kvalitetne obrazovne reforme s kojom uskoro krećemo i projekata koji osiguravaju gospodarski napredak. HNS je postigao dogovor s premijerom Vlade RH i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem te očekujemo da se taj dogovor i poštuje.

HNS cijeni i poštuje svakog hrvatskog branitelja i za HNS su svi hrvatski branitelji jednako vrijedni i jednako zaslužni za stvaranje hrvatske države, bez obzira na to u kojoj su se postrojbi borili. Nikada ni jednog hrvatskog branitelja nismo nazvali fašistom te vas molimo da ne izvrćete naše riječi i stavove, dovodivši time u zabludu hrvatsku javnost.

Još jednom podsjećamo da za HNS nije sporan HOS, nego ustaški pozdrav „za dom spremni“ te odajemo počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, to smo činili do sada, a to ćemo raditi i ubuduće.

Svakom obrazovanom čovjeku danas je jasno da je pozdrav „za dom spremni“ nastao u vrijeme diktature Ante Pavelića te je jednak nacističkom pozdravu „Sieg Heil“ pod kojim su ubijeni milijuni nedužnih ljudi. Cijeli svijet je osudio taj zločinački režim i fašističke pozdrave, pa tako i mi, tu nema dileme za nikoga.

Stoga ne vidimo zašto smatrate naše inzistiranje za micanjem tog pozdrava s ploče u Jasenovcu opasnim?

Nepošteno je prema poginulim braniteljima koji su dali svoj život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku da njihova žrtva bude u sjeni neprihvatljivih ideoloških pokliča i poruka. Domovinski rat se vodio za slobodnu i demokratsku Hrvatsku i svaka žrtva u toj borbi zaslužuje poštovanje i dignitet, a ne da ju se koristi za ideološka prepucavanja.

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati

Javili se i branitelji: Ovi koji su do 1996. ili 1997. bili u Frankfurtu, Stuttgartu…njima poručujemo da nećemo sjediti i gledati kako skidaju ploču

Facebook Komentari