Tech: Kakav opasan dron, ima poluautomatsku pušku i bacač granata, kupit će ga izraelska vojska

Tehnologija je promijenila gotovo sve industrije, uključujući i vojnu, ali i način ratovanja te se čini kako u budućnosti najopasniji vojnici neće biti oni s oružjem u ruci, već hakeri koji sjede na sigurnom i udaljenom mjestu, a njihovo je oružje računalo. No, i dalje će biti potrebni ljudi na terenu, pještvo s oružjem u ruci i tenkovi koji će se boriti na prvoj crti i koji će biti najizloženiji opasnosti i pogibelji. Kako bi smanjili broj takvih žrtava, dvojica bivših izraelskih vojnika osnivali su kompaniju za razvoj dronova koji će u opasnim situacijama i borbama zamijeniti vojnike, čime bi se trebao smanjiti broj poginulih i ranjenih vojnika, ali i civila.

Kompaniju Duke Robotics za razvoj vojnih dronova osnovali su jer, kako su rekli za medije, više nisu mogli gledati ubojstva kolega na prvoj crti, ali i civila koji su bili kolateralne žrtve jer su se teroristi i neprijateljski vojnici često služili civilima kao ljudskim štitovima. Umjesto vojnika, izraelska vojska (a možda i američka koja je također zainteresirana za ovaj proizvod) u nekim opasnim akcijama i borbama na prvoj crti uskoro će koristiti njihovu bespilotnu letjelica Tikad. Ovaj dron opremljen je poluautomatskom puškom koja može ciljati i pucati u letu te bacačem granata, a s njim će se upravljati sa zemlje. Tako vojnici sa sigurnog i zaštićenog mjesta mogu izvesti napade koji će biti učinkoviti, a u njima neće riskirati živote.

Dosadašnji problem s dronovima opremljenim oružjem jest što ne mogu ostati stabilni prilikom pucanja te, pogotovo ako se koristi poluautomatska puška, sila ih odbacuje unatrag te se počinju kretati kaotično, no zahvaljujući tehnologiji ugrađenoj u TIKAD, ovaj dron nema takvih problema te ostaje stabilan i precizan prilikom pucanja, piše BBC.

Share This Article