HBO je navodno ponudio 250 tisuća dolara grupi hakera koja je srušila njihove servere

HBO je navodno ponudio 250 tisuća dolara grupi hakera koja je srušila njihove servere, a sudeći prema snimkama zaslona online razgovora koji su objavili sami hakeri.

Viši potpredsjednik tvrtke ponudio je 27. srpnja novčanu nagradu onima koji su otkrili slabosti u HBO mreži.

Iako nema načina da se potvrdi autentičnost e-maila s njegovom ponudom ili sazna je li izmijenjen, jasno je kako je spomenuta snimka podijeljena s iste email adrese koju su hakeri ranije koristili za širenje ukradenih podataka, prenosi Guardian.

U poruci višeg potpredsjednika stoji kako već nekoliko dana rade na proučavanju materijala koje su hakeri učinili dostupnim te moli da im u duhu suradnje produže rok za isplatu za tjedan dana.

“Kao pokazatelj dobre vjere s naše strane, spremni smo se obvezati isplati vam iznos od 250 tisuća dolara čim nam ustupite potrebni račun.”

Ponuda je možda bila samo pokušaj dobivanja vremena, a ne prava inicijativa za plaćanjem nagrade hakerima. HBO je tako bio bez napada četiri dana nakon što je ponuđena nagrada.

Podsjetimo, hakeri su javnosti učinili dostupnim epizode Game of Thrones i još dvije neobjavljenje epizode Ballers i Room 104, objavivši ih na internetu. Tjedan dana nakon što je HBO ponudio novčanu nagradu, 3. kolovoza, hakeri su poslali više dokaza o hakiranim materijalima i tvrdili da imaju pristup cijelom online sustavu tvrtke, a što su negirali u HBO-u.

Hakeri su tada objavili osobne detalje nekih od glumaca iz Game of Thrones, uključujući njihove e-mail adrese i telefonske brojeve, te druge e-mail poruke i povjerljive datoteke iz HBO-a.

Inače, novčane nagrade za hakere su postale uobičajena pojava, a cilj im je potaknuti treće strane da otkriju i prijavljuju slabosti u sigurnosnim online sustavima pojedinih tvrtki kako bi se iste mogle ispraviti te spriječiti prodavanje informacija do kojih hakeri uspiju doći.

Facebook Komentari