Znanstvena revolucija: uspjeli izmijeniti genom zametka i izliječiti ga

Američki i južnokorejski znanstvenici uspjeli su izmijeniti genome zametaka u ranoj fazi te ih, prije razvoja organa, izliječiti od urođene srčane mane. Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Nature, ulijevaju nadu ljudima s opasnom mutacijom, ali dovode i do etičkih nedoumica.

Nicole živi naoko normalnim životom. No njezino srce svakog se trenutka može zaustaviti. Zato joj je u prsa ugrađen defibrilator, koji će se uključiti ako izgubi puls. A njezina srčana mana je nasljedna.

Nicoleine dvojbe više nisu samo teorijske. Njezina djeca moći će biti izliječena znatno prije nego što se uopće rode. Američki i južnokorejski istraživači u Centru za gensku terapiju u Oregonu uspjeli su promijeniti genom zametaka u ranoj fazi razvoja. Gen zbog kojega bi se razvila srčana mana zamijenili su zdravim.

Drugim riječima, usavršavanje zametaka. U ovom slučaju – 15 milijuna ljudi koji boluju od hipertrofične kardiomiopatije taj poremećaj ne bi prenijelo na sljedeći naraštaj. No, već su se pojavili etički prijepori. Je li ovo samo uvod u stvaranje djece po mjeri?, pita se HRT.

Share This Article