18.9 C
Zagreb
Naslovnica Tech Zlatna pravila kupovanja na internetu

Zlatna pravila kupovanja na internetu

Europol je na svojim web stranicama objavio savjete za sigurnu kupnju preko interneta koji bi trebali pomoći da se smanji broj on-line prijevara. Tzv. zlatna pravila sigurne on-line kupovine, na svojoj je stranici prenio i hrvatski MUP.

Kupujte od provjerenih izvora: Koristite marke i trgovine koji su vam poznati ili koje ste već koristili te provjeravajte kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupujete na stranicama kao što su Amazon i eBay.

Provjeravajte trajna plaćanja: Prije nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.

Mnogi internet trgovci će od vas tražiti da čuvaju vaše podatke o plaćanju: Dobro razmislite prije nego što pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje takva odluka donosi.

Koristite kreditne kartice pri online kupovini: Većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ukoliko niste dobili ono što ste naručili, izdavatelj kreditne kartice će vam vratiti novce.

Provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen: Potražite ikonu lokota na URL traci te koristite HTTPS i SSL protokole kada pregledavate internet.

Uvijek spremite sve dokumente vezane uz vaše on line kupnje: Mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu. Ukoliko ne kupujete određeni proizvod ili uslugu, nemojte davati podatke o svojoj kreditnoj kartici.

Kada kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed: Ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu. emojte slati novce nikome koga ne poznajete.

Nikada nikome nemojte slati broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte.

Izbjegavajte online kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code).

Nikada ne šaljite podatke o kartici u nekriptiranoj elektroničkoj pošti: Neke online trgovine izvan Europe traže da im dostavite kopiju svoje kartice ili putovnice putem telefax-a kao jamstvo.

Najnovije

Još iz rubrike