Vrhovni sud RH odlučuje o izručenju Ismaila Morine Srbiji, dok albanski premijer Edi Rama aktivno pregovara s hrvatskim vlastima

Sudac Županijskog suda u Dubrovniku Pero Miloglav izjavio je za beogradski tisak kako postoje svi preduvjeti za izručenje Albanca uhićenog po tjeralici Republike Srbije, a zbog izazivanja nereda na utakmici Srbija-Albanija 2014. godine u Beogradu, ali da će konačnu odluku donijeti Vrhovni sud u Zagrebu.

“Županijski sud u Dubrovniku ustanovio je da postoje svi preduvjeti za izručenje albanskog državljanina Ismaila Morine Republici Srbiji i svu potrebnu dokumentaciju poslali smo Vrhovnom sudu u Zagreb koji će donijeti rješenje”, rekao je sudac Pero Miloglav za beogradske Večernje novosti.

Vrhovni sud Republike Hrvatske

Dubrovački sud donio je rješenje o izručenju Republici Srbiji albanskog državljanina Ismaila Morine, osumnjičenog da je prije tri godine, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obilježja s kartom Velike Albanije, prekinuo nogometnu utakmicu reprezentacija Albanije i Srbije u Beogradu, a pobjeda Albanije proglašena je službenim rezultatom.

Albanski ministar pravosuđa Gazmend Bardhi je službeno zatražio od Vlade Republike Hrvatske da ne odobre zahtjev Republike Srbije za izručenje, uz obrazloženje da je albanski državljanin Ismail Morina (na slici) ugrožen zbog politički motiviranog progona, odnosno diskriminacije od strane Republike Srbije

Nogometni savez Albanije objavio je priopćenje kojim poziva albanske vlasti da “interveniraju u okviru pravnog konteksta” i zaustave izručenje Ismaila Morine iz Republike Hrvatske Srbiji. Albanski navijači u povodu uhićenja i najavljenog izručenja održali su prosvjed u Tirani, a obitelj Ismaila Morine zaprijetila je “radikalnim mjerama”, javlja Radio Televizioni Shqiptar (RTSH).

Nakon incidenta s dronom na stadionu izbilo je nasilje navijača. Albanski državljanin Ismail Morina je uhapšen u lipnju ove godine u Republici Hrvatskoj temeljem tjeralice koju je raspisala Republika Srbija, a Županijski sud u Dubrovniku prošlog je tjedna odobrio njegovo izručenje pravosudnim vlastima u Beogradu.

Premijer Republike Albanije Edi Rama

Prema albanskom nogometnom savezu navodi se i da premijer Republike Albanije, Edi Rama aktivno pregovara s hrvatskim vlastima posljednja dva dana, a albanski ministar pravosuđa Gazmend Bardhi je službeno zatražio od Vlade Republike Hrvatske da ne odobre zahtjev Republike Srbije za izručenje, uz obrazloženje da je albanski državljanin Ismail Morina ugrožen zbog politički motiviranog progona, odnosno diskriminacije od strane Republike Srbije.

(Theo Ljubić, Radio Televizioni Shqiptar, Večernje novosti)

Prosvjedi u Albaniji: Spriječite Hrvatsku u izručenju Srbiji čovjeka koji je upravljao dronom na utakmici Srbije i Albanije

Facebook Komentari